Στις φυλακές της Νίκαιας εξακολουθεί να κρατείται ο Ιρανός Μπεχάντ Τζαφάρι ο οποίος συνελήφθη στις 14 Οκτωβρίου από τις γαλλικές διωκτικές Αρχές στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί κατόπιν διαδικασιών που κίνησε η κυπριακή Αστυνομία. Ο Τζαφάρι θεωρείται ύποπτος για νέα υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.
Μετά τη σύλληψή του, έχουν αρχίσει όλες οι νενομισμένες διαδικασίες για έκδοσή του στην Κύπρο, προκειμένου να ανακριθεί και να κατηγορηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο ύποπτος Ιρανός δεν έχει απαντήσει ακόμη κατά πόσο συγκατατίθεται ή όχι στην έκδοσή του. Σε περίπτωση θετικής απάντησης η διαδικασία θα είναι πιο σύντομη. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν φέρει ένσταση στην έκδοσή του στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα ξεκινήσει διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου στη Νίκαια και έκδοση απόφασης.
Από την ημέρα που θα ανάψουν το πράσινο φώς οι γαλλικές Αρχές για έκδοσή του, η Αστυνομία θα πρέπει να μεταβεί στη Γαλλία και να μεταφέρει τον ύποπτο στην Κύπρο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών.
Ο Τζαφάρι, ιρανικής καταγωγής, φέρεται να είναι κάτοχος «ταυτότητας» του ψευδοκράτους. Σε λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Isatis Construction Limited. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, φαίνεται ότι πρόκειται για κατασκευαστικό όμιλο που κατασκευάζει και πωλεί διαμερίσματα και οικίες σε τουριστικά συγκροτήματα, στις περιοχές Τρίκωμο, Αμμόχωστο και Μπογάζι. Φαίνεται επίσης ότι η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα στον κλάδο των κατασκευών από το 2015. Στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, εμφανίζεται η εταιρεία ως ένας από πιο από τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα, κατασκευάζοντας και πουλώντας ποιοτικά διαμερίσματα και βίλες στην Αμμόχωστο και το Νέο Μπογάζι. «Κοιτάμε πάντα προς το μέλλον και τώρα εργαζόμαστε σε έργα σε αυτές τις περιοχές για να προσθέσουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Το σύνθημα της εταιρείας μας είναι δικαιολογημένο: Αν μπορείτε να το ονειρευτείτε, μπορούμε να το κατασκευάσουμε», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του νέου υπόπτου για υπόθεση σφετερισμού.
Διαφημίζει την πώληση ακινήτων σε έντεκα συγκροτήματα που ανεγέρθηκαν από την εταιρεία Isatis Construction. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των τεμαχίων στα οποία έγιναν οι αναπτύξεις ανήκει σε Ελληνοκύπριους οι οποίοι -όπως και στις άλλες υποθέσεις- δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για εκμετάλλευση των περιουσιών τους.






