Ανάκαμψη για τα βρετανικά μουσικά φεστιβάλ - Ρεκόρ πωλήσεων αλλά και δεκάδες ακυρώσεις

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Glastonbury Festival 2025 | ΚΥΠΕ

Μεγάλα φεστιβάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφουν φέτος εντυπωσιακή ζήτηση και πωλήσεις εισιτηρίων σε χρόνο ρεκόρ, σηματοδοτώντας σημάδια ανάκαμψης για τον κλάδο της ζωντανής μουσικής. Ωστόσο, οι διοργανωτές προειδοποιούν ότι οι οικονομικές πιέσεις εξακολουθούν να απειλούν κυρίως τα μικρότερα φεστιβάλ, με δεκάδες διοργανώσεις να έχουν ήδη ακυρωθεί το 2026.

Τα φεστιβάλ μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν σημάδια αναβίωσης μετά από δύσκολα χρόνια, με μεγάλα γεγονότα όπως το Boomtown να πωλούν εισιτήρια σε χρόνο ρεκόρ φέτος, καθώς τα σχέδια πληρωμής βοηθούν τους θαυμαστές να αντέξουν οικονομικά τα εισιτήρια και οι διοργανωτές προσαρμόζονται στη ζήτηση για πιο υψηλής ποιότητας εμπειρίες.

Αυτό είναι καλή είδηση για τον τομέα της ζωντανής μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχει πληγεί σφοδρά από έναν συνδυασμό της πανδημίας COVID-19 και της αυξανόμενης κρίσης κόστους ζωής και ο οποίος εκτιμάται από τον βιομηχανικό φορέα UK Music ότι συνέβαλε με 8 δισεκατομμύρια στερλίνες (11 δισεκατομμύρια δολάρια) στην οικονομία το 2024.

Τα εισιτήρια για το Download, το φεστιβάλ των περίπου 80.000 θεατών στο οποίο ξεχωρίζει η εμφάνιση των Linkin Park, και το φεστιβάλ τζαζ We Out Here πωλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Το ίδιο συνέβη και με τα φεστιβάλ Isle of Wight και το End of the Road, ενώ τα Shambala και Womad ανέφεραν ταχύτερες από το συνηθισμένο πωλήσεις εισιτηρίων.

Ορισμένα φεστιβάλ λένε ότι η απουσία του Glastonbury, το οποίο βρίσκεται σε προγραμματισμένη διακοπή φέτος, έχει βοηθήσει, αν και άλλοι λένε ότι το εν λόγω φεστιβάλ βοηθά στην προώθηση των πωλήσεων όταν είναι σε εξέλιξη.

"Είχαμε μια δύσκολη περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του Brexit, αλλά επιβιώνουμε", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Φεστιβάλ (AIF), Τζον Ρόστρον, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος καιρός τα τελευταία χρόνια είχε βοηθήσει.

"Οι άνθρωποι μιλούν πιο συχνά για αντηλιακό και νερό και σκιά παρά για γαλότσες και βροχή", πρόσθεσε.

Ωστόσο, παραμένει μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη βιομηχανία, ειδικά για τα μικρότερα φεστιβάλ.

Η AIF δήλωσε ότι 36 εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής το 2026, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι ο χαμηλότερος αριθμός από την COVID-19 και συγκρίνεται με 43 ακυρώσεις το 2025 και 78 το 2024.

Υπήρχαν 800 έως 900 φεστιβάλ το 2018 και το 2019, εκτιμά η AIF, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε 592 το 2025 καθώς το κόστος αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός εντάθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα