Αυτά είναι τα λαχανικά που δεν πρέπει να μαγειρεύονται μαζί και δεν το φαντάζεστε

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα λαχανικών, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα.

Όμως, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ορισμένοι συνδυασμοί μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση, την υφή ή ακόμα και τη θρεπτική αξία των τροφών.

Σύμφωνα με οδηγούς μαγειρικής, επιστημονικές μελέτες και διατροφικές αναλύσεις, υπάρχουν συνδυασμοί λαχανικών που καλό είναι να αποφεύγονται. Δείτε ποιοι είναι και γιατί.

Συνδυασμοί λαχανικών που δεν πρέπει να μαγειρεύονται μαζί

Πατάτα και ντομάτα

Η ντομάτα είναι όξινη και περιέχει συστατικά που δυσκολεύουν το μαλάκωμα της πατάτας κατά το μαγείρεμα. Ακόμα και μετά από ώρα, η πατάτα μπορεί να μείνει σκληρή.

Καρότο και παντζάρι

Το παντζάρι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το καρότο μαλακώνει πιο γρήγορα. Όταν τα βράζουμε μαζί, το καρότο συνήθως παραβράζει και διαλύεται προτού ψηθεί το παντζάρι.

Κουνουπίδι και καρότο

Το κουνουπίδι είναι πολύ πιο ευαίσθητο στη θερμότητα και μαγειρεύεται γρήγορα. Αν βρεθεί στην ίδια κατσαρόλα με το καρότο, το αποτέλεσμα είναι μια υπερβολικά μαλακή ή διαλυμένη υφή.

Λάχανο και πατάτα

Το λάχανο απελευθερώνει θειούχες ενώσεις όταν μαγειρεύεται, οι οποίες επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα άλλων υλικών στο ίδιο σκεύος, όπως η πατάτα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο άρωμα και αλλοίωση στη γεύση.

Σπανάκι και λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο (όπως το καρότο)

Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο δεσμεύει το ασβέστιο και σχηματίζει αδιάλυτα άλατα. Αυτό σημαίνει πως, αν καταναλωθεί μαζί με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα του πολύτιμου αυτού μετάλλου.

Γλυκοπατάτα και κολοκύθι

Η γλυκοπατάτα είναι πιο σκληρή και απαιτεί χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το κολοκύθι είναι μαλακό και βράζει γρήγορα. Ο κοινός μαγειρικός χρόνος κάνει το κολοκύθι να διαλύεται, ενώ η γλυκοπατάτα μπορεί να παραμείνει άψητη.

Πώς να μαγειρεύετε σωστά τα λαχανικά

Αν και δεν είναι απαγορευτικό να μαγειρεύονται αυτά τα λαχανικά μαζί, η αποφυγή ορισμένων συνδυασμών βοηθά να διατηρούνται καλύτερα οι υφές και τα θρεπτικά συστατικά.

Για να διατηρήσετε στο μέγιστο τη γεύση, την υφή και τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών:

Μαγειρέψτε τα χωριστά: Είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Ενώστε τα υλικά μόνο στο τελικό στάδιο του πιάτου.

Κόψτε τα σωστά: Τα πιο σκληρά λαχανικά (όπως πατάτα ή καρότο) να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μαγειρεύονται πιο γρήγορα.

Μαγειρέψτε σε στάδια: Προσθέστε κάθε λαχανικό στην κατσαρόλα ανάλογα με τον χρόνο μαγειρέματός του. Π.χ. πρώτα το παντζάρι, έπειτα το καρότο, στο τέλος το κολοκύθι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play