Σάρκα και οστά παίρνει όπως όλα δείχνουν, μετά από χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων το «Κόκκινο Κουμπί». Πρόκειται για το πολυσυζητημένο εκείνο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρίες, με χρόνιες παθήσεις και σε ηλικιωμένους να ζητήσουν βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιονδήποτε αριθμό, πατώντας το απλά. Όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ο «Π», το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ετοίμασε πρόταση αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει, το κόστος του προγράμματος κ.λπ., και ανέμενε την έγκριση του Υφυπουργείου Πρόνοιας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», χθες το υφυπουργείο άναψε το πράσινο φως, ούτως ώστε να δοθεί το κονδύλι για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.
Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο η πρώτη συζήτηση-αναφορά σε «Κόκκινο Κουμπί» είχε γίνει το 2018. Επτά λοιπόν χρόνια από την πρώτη φορά που άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος και έξι από την ημέρα που λήφθηκε η σχετική απόφαση από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, η Κύπρος ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να αποκτήσει «Κόκκινο Κουμπί». Ένα κουμπί που θα σώσει, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και στο εξωτερικό, και θ' αλλάξει τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας, αποτελώντας ορόσημο στον τομέα της υγείας αλλά και της κοινωνικής πρόνοιας.
Πώς θα λειτουργεί
Όπως εξήγησε στον «Π» αρμόδια πηγή από πλευράς Υφυπουργείου Πρόνοιας, το «Κόκκινο Κουμπί» θα λειτουργήσει μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης που στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό. Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού θα ενεργοποιείται αυτόματα κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, που θα λειτουργεί υπό το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως. Το Συντονιστικό θα στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας και διαχείρισης κρίσεων, οι οποίοι ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει θα επικοινωνούν με Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του κράτους, χρειάζεται να παρέμβει προκειμένου να βοηθηθεί το άτομο που πάτησε το κουμπί. Όσον αφορά το κόστος που θα έχει για το κράτος η υπηρεσία αυτό δεν θα ξεπερνά τις €250.000 τον χρόνο.
Εντός του 2025...
Περισσότερες πληροφορίες, σε σχέση με το πότε θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, αναμένεται να δοθούν το επόμενο διάστημα, μιας και θα πρέπει να προηγηθούν αυτής ενέργειες όπως πρόσληψη και εκπαίδευση των ατόμων που θα στελεχώσουν το τηλεφωνικό κέντρο, ωστόσο Υφυπουργείο Πρόνοιας και Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, υπό την εποπτεία του οποίου θα λειτουργεί το πρόγραμμα, σχεδιάζουν να εφαρμοστεί εντός του 2025. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, τα άτομα που θα συμμετέχουν στην πιλοτική φάση, θα είναι όπως πληροφορούμαστε άτομα άνω των 75 ετών, λήπτες ΕΕΕ ή χαμηλοσυνταξιούχοι, μονήρη άτομα, με προβλήματα υγείας, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Στόχος είναι να «τεσταριστεί» το πρόγραμμα, με μικρό αριθμό ατόμων, κάτω των 100, τα οποία θα είναι και άτομα που το έχουν άμεση ανάγκη, προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα, πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρόγραμμα.
...Από το 2018
Η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση για το «Κόκκινο Κουμπί» ήταν το 2018 και αγκαλιάστηκε με θέρμη από την τότε υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Αναζητώντας στο αρχείο του «Π» εντοπίσαμε δημοσίευμα 16 Ιουλίου 2018, το οποίο αφορούσε συνάντηση της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου, με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, στην ατζέντα της οποίας τίθεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός προγράμματος αντίστοιχου της Γραμμής Ζωής που υπάρχει στην Ελλάδα, το οποίο στη συνέχεια πήρε το όνομα «Κόκκινο Κουμπί», ενώ έναν χρόνο αργότερα έλαβε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του προγράμματος «Κόκκινο Κουμπί». Έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020, συγκλονίζει το παγκύπριο η είδηση θανάτου ενός 84χρονου από τη Λεμεσό, ο οποίος βρισκόταν πεσμένος και ανήμπορος στο πάτωμα του σπιτιού του για τρεις ημέρες. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από μέλη της Αστυνομίας, όταν μετά από σχετική πληροφορία, μετέβησαν στην πολυκατοικία που διέμενε και έσπασαν την πόρτα. Οι λεπτομέρειες του θανάτου του 84χρονου συγκλονίζουν, αφού πάλευε για τρεις μέρες για να κρατηθεί ζωντανός, ωστόσο, δεν τα κατάφερε, με το «Κόκκινο Κουμπί» να επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο, και κάποιους να φωνάζουν ότι τόσο ο συγκεκριμένος άνθρωπος όσο και άλλοι θα είχαν, ενδεχομένως, γλυτώσει, εάν είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Τα επόμενα χρόνια, το «Κόκκινο Κουμπί» επανήλθε πολλές φορές στο προσκήνιο, είτε με αφορμή θανάτους ηλικιωμένων, οι οποίοι έφυγαν μόνοι και αβοήθητοι, είτε με αφορμή περιστατικά βίας εις βάρος ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων νεότερων ηλικιακά που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη. Το θέμα απασχόλησε αρκετές φορές και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικές ενέργειες για προώθηση του προγράμματος έγιναν τον τελευταίο χρόνο κυρίως.
Πηγή βίντεο: ΚΥΠΕ