Ένα βήμα πριν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, το πολύπαθο νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης, οι τροποποιήσεις που προωθούνται από πλευράς της Επιτροπής Υγείας, προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια.
Ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας «άνιση μεταχείριση» και επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές ενδέχεται να εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των ασθενών και του δημόσιου συμφέροντος.
Ο Σύνδεσμος, ο οποίος εκπροσωπεί υφιστάμενα Κέντρα Αποκατάστασης που μέχρι σήμερα λειτουργούν με άδειες υπό το νομικό πλαίσιο των στεγών ευγηρίας και αναμένουν την ψήφιση του νέου νόμου για να λειτουργήσουν επισήμως, προειδοποιεί:
«Έχουμε ενημερωθεί από διάφορες πηγές ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, ειδικά στις μεταβατικές διατάξεις (άρθρα 37 και 38), οι οποίες, αν ισχύουν, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνιση μεταχείριση των υφιστάμενων κέντρων, ανάλογα με το αν είναι εγγεγραμμένα υπό το νόμο περί στεγών ή περί νοσηλευτηρίων. Για παράδειγμα:
- Οι προβλεπόμενες κτιριακές εξαιρέσεις πρέπει να εφαρμόζονται ισότιμα σε όλα τα υφιστάμενα κέντρα, ανεξαρτήτως νομικού πλαισίου εγγραφής.
- Η θεματολογία αποκατάστασης που θα εγκρίνεται στα υφιστάμενα κέντρα πρέπει να βασίζεται στην αποδεδειγμένη εμπειρία τους και όχι να περιορίζεται τεχνητά».
Ο Σύνδεσμος τονίζει επίσης ότι «ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο κάποιοι αντιμετωπίζουν το έργο των μελών μας, απλώς και μόνο επειδή είναι καταχωρημένα ως στέγες αντί νοσηλευτήρια, υποβαθμίζει την προσφορά τους και παραποιεί την πραγματικότητα». Καλεί τη Βουλή και ειδικά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξετάσουν σοβαρά τις αλλαγές, διασφαλίζοντας με ανεξάρτητα και τεκμηριωμένα στοιχεία (όπως από τον Σύνδεσμο Ασθενών και το Υπουργείο Υγείας) ότι η τελική μορφή του νόμου δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων κέντρων, αλλά θα διασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες αποκατάστασης.
Πέραν του συνδέσμου, αντιδράσεις υπάρχουν και από πλευράς ασθενών, αλλά και από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν, δεν αποκλείεται η αυριανή συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας να αναβληθεί και το νομοσχέδιο να επιστρέψει στην Επιτροπή Υγείας.