Κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το οικονομικό προϊόν της χώρας αυξάνεται κατά 7,06 εκατ. ευρώ, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3,42 εκατ. ευρώ, και στηρίζεται η απασχόληση περίπου 80 ατόμων. Την ίδια στιγμή που η συνολική συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου υπολογίζεται σε:
- 1,186 δισ. ευρώ στο συνολικό οικονομικό προϊόν,
- 574 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ,
- και 12.381 θέσεις εργασίας στην οικονομία να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητά του.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν μέσα από την Μελέτη Οικονομικών και Κοινωνικών Επιδράσεων, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ), του Πανεπιστημίου Κύπρου, και τη μελέτη «Το αποτύπωμα του Πανεπιστημίου Κύπρου: Χαρτογράφηση του αντικτύπου και της συνεισφοράς», τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου στην αντιστροφή του brain drain, με επίσης μετρήσιμα αποτελέσματα επικαιροποιημένα για το 2024:
- 118 εκατ. ευρώ συνεισφορά στο οικονομικό προϊόν,
- 51 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ,
- και υποστήριξη 985 θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ενισχύουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Ακόμη στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του το ΠΚ έχει προσφέρει ανώτατη εκπαίδευση σε 33,136 αποφοίτους μέσα από 135 προγράμματα σπουδών, ενώ σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φοιτούν περίπου 7.000 φοιτητές, με 1.500 εργαζόμενους ως ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό.
«Το ΠΚ δεν δημιουργεί απλά γνώση»
«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία του, που όχι μόνο δημιουργεί γνώση αλλά και επιστρέφει αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Μέσα από τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαμορφώνει ένα ισχυρό, βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον για τη χώρα» ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Τάσος Αναστασίου.
«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί έναν φορέα γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Συγκεκριμένα, προετοιμάζει τις επόμενες γενιές για τη συμμετοχή τους στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Παράγει εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο που ενισχύει την κυπριακή οικονομία. Αναπτύσσει και εφαρμόζει στρατηγικές για την προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας. Προσελκύει διεθνή ερευνητικά κονδύλια, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Συμβάλλει στην επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο. Δημιουργεί ακαδημαϊκές έδρες μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης σε πεδία αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αναπτύσσει τεχνολογίες στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της τεχνητής νοημοσύνης, με υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και εφαρμογών σε κρίσιμες υποδομές της χώρας» τόνισε ο κ. Αναστασίου, ενώ ειδική μνεία έγινε και σε σχέση με την κοινωνική διάσταση του ΠΚ, το οποίο λειτουργεί και ως φορέας ανάπτυξης δεξιοτήτων και δια βίου μάθησης, φορέας πολιτισμού και πολυγλωσσίας.