Μαγειρεύουμε αρακά αγιορείτικο, με πατάτες και καρότα για το πιάτο ημέρας. Από τα αγαπημένα λαδερά για μεσημεριανό, καλοκαιριάτικα. Θα προσθέσουμε ξερά κρεμμύδια σε ψιλά καρεδάκια, άνηθο ψιλοκομμένο, κύμινο και χυμό λεμόνι. Συνοδεύουμε όπως πάντα τα λαδερά, με ψωμάκι φρέσκο και τυρί φέτα, σπάταλα.
Μερίδες: 4 | Προετοιμασία: 20' | Μαγείρεμα: 1 ώρα
Υλικά
1 κιλό αρακάς καθαρισμένος (αν πάρουμε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 2 κιλά - για να μείνει 1 κιλό μετά το καθάρισμα)
1 κ.σ. χοντρό αλάτι
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρεδάκια
2 μέτριες πατάτες, σε μεγάλα ζάρια
2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
1 μέτριο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κ.γ.κύμινο τριμμένο (αν θέλουμε)
αλατοπίπερο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Αν είναι φρέσκος ο αρακάς τον ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ετσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
Μετά τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, να μαραθούν και να γλυκάνουν.
Ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις πατάτες τις βάζουμε από την αρχή, για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα. Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά και, μόλις κοχλάσει έντονα το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45′ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να σωθούν τα πιο πολλά υγρά. Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον άνηθο, το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι - μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε. Βάζουμε όσο λεμόνι θέλουμε, είτε στην κατσαρόλα είτε ο καθένας στο πιάτο του.
*Tip: Το μυστικό είναι στο αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψουμε.
Πηγή: huffingtonpost.gr