Τρεις στους δέκα Κυπρίους δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat, αποτυπώνοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πλείστα νοικοκυριά.
Ποσοστό 33,2% του πληθυσμού της Κύπρου, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει μία εβδομάδα ετήσιων διακοπών μακριά από το σπίτι. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 27%.
Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα ετήσιων διακοπών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (58,6%), την Ελλάδα (46,0%) και τη Βουλγαρία (41,4%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα καταγράφονται στο Λουξεμβούργο όπου μόλις το 8,9% δυσκολεύτηκε να κάνει διακοπές, στη Σουηδία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,6% και στην Ολλανδία (13%).
Τις οικονομικές δυσκολίες που περιορίζουν τη δυνατότητα για διακοπές κατέγραψε πρόσφατα και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Σε ανακοίνωσή της στις 10 Ιουλίου, ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι εργάζονται, έχει αυξηθεί ξανά πάνω από ένα εκατομμύριο σε ένα μόνο έτος.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI) διαπίστωσε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν πέρα από τις δυνατότητες για 41,5 εκατ. ανθρώπους το 2023, από 40,5 εκατ. το 2022.
«Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ετήσια αύξηση της φτώχειας κατά τις διακοπές και σημαίνει ότι το 15% όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη χάνει πλέον χρόνο με την οικογένειά του, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι πλέον κερδίζουν πάνω από 100 φορές από τον μέσο εργαζόμενο, λιάζονται σε πολυτελή θέρετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, η Κύπρος περιλαμβάνεται στα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό «φτώχειας διακοπών». Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων στην Κύπρο που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές το 2023 ανήλθε στις 147,7 χιλ. σημειώνοντας μείωση 5,5 χιλ. από το 2022.
Το ποσοστό των Κυπρίων εργαζομένων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές ήταν το 2023 στο 23%, σημειώνοντας μείωση 3,6% από το 2022.