Τελικά κλείνουν τα σχολεία Φανερωμένης - Έπεσε η αυλαία στο Δημοτικό

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Header Image

Οι μαθητές οι οποίοι φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο Φανερωμένης έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο δημοτικό σχολείου Αγίου Αντωνίου.

Σήμερα έκλεισε για τελευταία φορά η πόρτα ενός από τα αρχαιότερα σχολεία της Κύπρου αφήνοντας σε τοίχους και θρανία μια ιστορία 162 ετών συμβολής στην παιδεία της Κύπρου. Το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο, υποδέχτηκε σήμερα για τελευταία φορά τα χαμόγελα και τις φωνές των παιδιών. Σειρά θα πάρει στις 18 Ιουνίου – τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς- και το Γυμνάσιο Φανερωμένης. Όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κλείνει τα σχολεία της Φανερωμένης από τη φετινή χρονιά γιατί θα ξεκινήσουν έργα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου στο ιστορικό κτήριο που σήμερα στεγάζει τα σχολεία.

 



 

Στον Άγιο Αντώνιο το δημοτικό

Οι μαθητές οι οποίοι φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο Φανερωμένης έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο δημοτικό σχολείου Αγίου Αντωνίου. Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε στο εν λόγω σχολείο έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για την υποδοχή των μαθητών. Στο σχολείο από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργούν μικρότερα τμήματα ενώ μετατρέπεται σε ολοήμερα. Τέλος έχει δρομολογηθεί η κατασκευή επιπλέων αιθουσών.

 

Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ μέλος Γραμματείας της Α.Κί.ΔΑ Χάρης Χαραλάμπους

Ως μια πολύ θλιβερή μέρα για την εκπαίδευση του τόπου και την κοινωνία, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ μέλος Γραμματείας της Α.Κί.ΔΑ Χάρης Χαραλάμπους. Με ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης και το Γυμνάσιο, υποδέχτηκαν σήμερα για τελευταία φορά τα χαμόγελα και τις φωνές των παιδιών. Δυστυχώς με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και συμφωνία Αρχιεπισκοπής, Δήμου Λευκωσίας και Πανεπιστημίου Κύπρου. από σήμερα το ιστορικό και ακριτικό σχολείο της πρωτεύουσας,  κλείνει οριστικά χωρίς τη θέληση των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών και δεν θα ξανανοίξουν τις πόρτες τους στα παιδιά.

 



 

Η ιστορία

Το Γυμνάσιο Φανερωμένης αποτελεί συνέχεια του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης. Ιδρύθηκε το 1859 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο A'. Από το σχολικό έτος 1933-34 λειτούργησε ως ημιγυμνάσιο. Δυο χρόνια αργότερα αποτέλεσε παράρτημα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο οποίο φοιτούσαν μόνο μαθήτριες.

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (σχολ. Έτος 1961-62) έπαυσε να λειτουργεί ως Παράρτημα Γυμνασίου, γιατί αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο-αυτοτελές εξατάξιο Σχολείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης, όπως ονομάστηκε, έτυχε αναγνωρίσεως και από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως ισότιμο των Ελληνικών Δημόσιων Γυμνασίων με το υπ. αριθμ. 6648/28.9.1962 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην υπ. αριθμ. 164 ΦΕΚ της 12ης Οκτωβρίου 1962.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974. Εξαιτίας των γεγονότων τούτων, και για λόγους ασφαλείας των μαθητριών του και των περιουσιακών του στοιχείων, το Σχολείο μεταφέρθηκε στο χώρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου.

Για επαναζωογόνηση της ακριτικής περιοχής του Φανερωμένης Λευκωσίας και από σεβασμό προς τη μακρά και λαμπρά ιστορία του, το Σχολείο επαναλειτούργησε από το σχολικό έτος 1975-76 με νέα ονομασία: Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης. Έτσι με την ονομασία «Φανερωμένης» λειτουργούσαν δύο σχολεία. Το ένα στο χώρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και το άλλο στο παλιό γνωστό κτίριο του «Παρθεναγωγείου Φανερωμένης».

Το Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης λειτούργησε ως πλήρες εξατάξιο Σχολείο Μέσης Εκπαιδεύσεως με δύο Κατευθύνσεις: Κλασσικό και Οικονομικό, στις τρεις ανώτερες τάξεις (Δ, Ε και Στ). Κατά το σχολ. έτος 1975-76 φοίτησαν 485 μαθητές και μαθήτριες, που κατανεμήθηκαν σε 14 τμήματα. Δίδαξαν 30 καθηγητές και καθηγήτριες.

Το Φεβρουάριο του 1980, ύστερα από αρμόδια απόφαση (617/68/2/2/1980) το Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης μετονομάστηκε «Β΄ Γυμνάσιο Φανερωμένης». Στο Γυμνάσιο που στεγάζεται στο χώρο της Π.Α.Κ. δόθηκε η ονομασία «Α΄ Γυμνάσιο Φανερωμένης».

Από το σχολ. έτος 1983-84, ύστερα από την γενίκευση του θεσμού των Λ.Ε.Μ. και το διαχωρισμό των εξατάξεων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης σε τριτάξια Γυμνάσια και τριτάξια Λύκεια και τα δύο Σχολεία Φανερωμένης έγιναν τριτάξια Γυμνάσια.

Το Φεβρουάριο του 1987 και πάλι ύστερα από απόφαση της Αρμόδιας Αρχής και με ισχύ από το σχολ. έτος 1986-87, το «Β΄ Γυμνάσιο Φανερωμένης» αναγνωρίστηκε ως μόνο «Γυμνάσιο Φανερωμένης» της Λευκωσίας. Το Α΄ Γυμνάσιο Φανερωμένης μετονομάστηκε σε «Γυμνάσιο Αγλαντζιάς»

Το Γυμνάσιο Φανερωμένης στεγάζεται στο ίδιο κτίριο μαζί με το Δημοτικό Φανερωμένης, καθώς και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Φανερωμένης.

 



 



 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα