Στον απόηχο των ανακοινώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Δευτέρα για τα έργα που προγραμματίζονται στις Τοπικές Αρχές για την Λευκωσία, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις, με τον Δήμο Στροβόλου να απαντά, με αιχμηρό ύφος, στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Δήμος εκφράζει τη λύπη του για την προσπάθεια του Υπουργείου να δικαιολογήσει τη μη συμπερίληψη έστω και ενός αναπτυξιακού έργου για τον Στρόβολο, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις που είχαν υποβληθεί έγκαιρα και επανειλημμένα. Τονίζει ότι τα περισσότερα από τα έργα που παρουσιάστηκαν είτε δεν έχουν τοπική προέλευση είτε δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.
Με αναφορά σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που αγνοήθηκαν, καθυστερήσεις σε σημαντικές διαδικασίες και απουσία κρατικής στήριξης σε θέματα προετοιμασίας για την Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., ο Δήμος υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός του από τις εξαγγελίες φανερώνει έλλειψη ισότιμης μεταχείρισης.
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου:
Απάντηση του Δήμου Στροβόλου σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την μη συμπερίληψη έργων στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Δήμος Στροβόλου έχει μελετήσει την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 2/7/2025 και με μεγάλη του λύπη διαπιστώνει ότι το Υπουργείο καταβάλλει έντονη και ακατανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει γιατί το κράτος δεν συμπεριέλαβε -για τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της Κύπρου- έστω και ένα έργο ανάπτυξης από τον μεγάλο κατάλογο των σημαντικών έργων που ο Δήμος διαβίβασε και επεξήγησε στην αρμόδια αρχή.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, καθώς και για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω:
1. Κανένα οδικό έργο, που προγραμματίζεται να γίνει στο Στρόβολο, δεν έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία. Αντίθετα, τα έργα αυτά θα λειτουργήσουν εις βάρος της υγείας, της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των δημοτών μας και θα επιφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της πόλη μας.
2. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Μεγάρου δεν αποτελεί έργο ανάπτυξης, δεν θα επιφέρει κανένα όφελος στους δημότες μας και για τον λόγο αυτό ο Δήμος έχει ήδη απορρίψει την υλοποίησή του, έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, από τη μη πραγματοποίηση της αναβάθμισης αυτής, να προωθηθούν σε άλλες δράσεις του Δήμου ευρύτερης κοινωνικής ωφέλειας.
3. Οι μελέτες και κατασκευές στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου που προωθούνται από το κράτος δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση εισήγηση του Δήμου αλλά του ίδιου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυριότητα και έλεγχο του οποίου υπάγεται η περιοχή αυτή. Συνεπώς, το έργο αυτό δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
4. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν θα χωροθετηθεί στον Στρόβολο, όπως ήταν η εισήγηση του Δήμου μετά από σχετική τεχνοοικονομική μελέτη που έκανε, αλλά σε απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου Τσερίου και συνεπώς δεν θα εξυπηρετήσει καμιά ανάγκη του Δήμου μας ούτε και θα συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στη μείωση του κόστους μας. Συνεπώς ο Δήμος εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη χρησιμότητα του έργου αυτού.
5. Στο Στρόβολο, εξ όσων ο Δήμος γνωρίζει, δεν θα γίνει κανένα έργο δημιουργίας πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δεν θα γίνει καμιά βελτίωση χώρων πρασίνου, πάρκων και άλλων υποδομών αστικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του κράτους και συνεπώς ο Δήμος δεν αποδέχεται τη θέση του Υπουργείου στο θέμα αυτό.
6. Ο Δήμος συμφωνεί ότι το σχέδιο «κτίΖΩ» αποτελεί πρόγραμμα της προσφυγικής στεγαστικής πολιτικής του κράτους, πλην όμως απορρίπτει κατηγορηματικά ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση παρατηρείται είναι εξ υπαιτιότητας του Δήμου. Οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται, οφείλονται στις αδυναμίες του ίδιου του σχεδίου, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι μη αποτελεσματικό, δεν εξυπηρετεί τους επηρεαζόμενους, επιβαρύνει με οικονομικό κόστος τους δικαιούχους, δημιουργεί ανισότητες και εμπλέκει τους ενδιαφερόμενους δημότες μας σε αχρείαστες διαδικασίες και μεγάλη ταλαιπωρία.
7. Ο Δήμος έχει ενημερώσει έγκαιρα και ενδελεχώς την αρμόδια αρχή για την αναγκαιότητα της υλοποίησης του έργου στον ΚΟΛΙΟΚΡΕΜΜΟ ως έργο πρώτιστης σημασίας για τον Δήμο, έργο το οποίο μελετάται πέραν των δέκα ετών και συνεπώς δεν αποδεχόμαστε ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για την αξιολόγηση της εισήγησης μας αυτής.
8. Ο Δήμος έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με την αρμόδια αρχή στις 15/4/2025 και έχει ανταλλάξει την απαραίτητη αλληλογραφία (με ημερομηνίες 25/2/2025, 26/3/25, 16/4/25 και 12/5/25) αναφορικά με τις δράσεις και παρεμβάσεις του Δήμου και τις διαθέσιμες υποδομές του για σκοπούς της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εύλογα διερωτόμαστε γιατί ο Δήμος δεν έτυχε της απαραίτητης οικονομικής στήριξης στα θέματα αυτά.
9. Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραχώρηση του κτηρίου της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου στον Δήμο, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και αμφιβολίες και ευχόμαστε οι πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας ότι το κτήριο αυτό θα παραχωρηθεί σε άλλον φορέα και όχι στον Δήμο, να μην επαληθευτούν.
Ο Δήμος Στροβόλου εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει αδικηθεί από το κράτος, ότι ο Στρόβολος δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής και σημασίας και το γεγονός ότι δεν περιλήφθηκε κανένα έργο από τα τόσα έργα που εισηγήθηκε για υλοποίηση, αποδεικνύει την ύπαρξη μη ορθολογιστικού σχεδιασμού από το ίδιο το κράτος και τη δημιουργία ανισοτήτων ανάμεσα στις Τοπικές Αρχές και τους ίδιους τους πολίτες.