Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή της κοινότητας Γαλαταριάς στην Πάφο, καταστρέφοντας περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα με φυτείες, δέντρα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες αιωνόβιες ελιές, άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα, ήταν η πρώτη μεγάλη για το 2025 και συγχρόνως ένα πρώτο «crash test» για τον βαθμό ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα σε περίοδο υδατικής κρίσης, η οποία, έχει οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση επιχειρησιακών πλάνων πυρόσβεσης. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας, ξηροθερμικές με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, των πέντε – έξι μποφόρ, οι οποίοι δημιουργούσαν συνεχώς καύτρες και κατά συνέπεια νέες εστίες για να προχωρά η πυρκαγιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας συγχρόνως την εφαρμογή τεχνικών ανακοπής όπως το αντιπύρ και η χρήση προωθητών γαιών (οι λειτουργοί άλλαζαν συνεχώς θέση, για προστασία των ιδίων και των μηχανημάτων), αύξαναν εκείνες τις ώρες την απειλή για κατοικίες, αλλά και το Δάσος της Πάφου στα βόρεια.
Τα περίπολα
Τα προηγούμενα χρόνια, παρόμοια συμβάντα εξελίσσονταν σε μεγάλες καταστροφές, λόγω των σοβαρών αδυναμιών, όπως η απουσία πτητικών μέσων και η μη έγκαιρη παρουσία δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο αυτή τη φορά οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών πυρόσβεσης διαβεβαιώνουν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ καλά. Τόσο για τον αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκο Λογγίνο, όσο και για τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Σάββα Ιεζεκιήλ, οι οποίοι μίλησαν στον «Π», «κλειδί» στάθηκε ο έγκαιρος εντοπισμός της πυρκαγιάς από έμφορτο αεροσκάφος σε περιπολία, το οποίο προέβη στην πρώτη ρίψη και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον κ. Λογγίνο, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, γίνονται περιπολίες, με τις οποίες φέτος εντοπίζονται έγκαιρα πάρα πολλές πυρκαγιές. «Επίσης το πρώτο όχημα, το οποίο έφτασε στην περιοχή, ήταν ένα από τα πολλά που έχουμε έξω για σκοπούς περιπολιών», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιεζεκιήλ, εξήγησε ότι οι προσπάθειές τους είναι να εντοπίζουν και να κατασβήνουν τις πυρκαγιές έγκαιρα, για να χρησιοποιούν σε περίοδο υδατικής κρίσης λιγότερες ποσότητες νερού. Συχρόνως προξενείται μικρότερη οικονομική ζημιά και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για το προσωπικό, συμπλήρωσε.
Πηγή: Τμήμα Δασών
Τα πτητικά – Αξιοποίηση όσων φραγμάτων διαθέτουν νερό
Μέχρι τη δύση του ήλιου κατέστη εφικτό να οριοθετηθεί η πυρκαγιά. Αυτή τη φορά τα πτητικά μέσα ήταν αυξημένα. Συγκεκριμένα επιχείρησαν οκτώ στον αριθμό, πέντε αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα αεροπλάνα εφοδιάζονταν με νερό από το αεροδρόμιο Πάφου, τα ελικόπτερα εφοδιάζονταν από το γειτονικό Φράγμα Κανναβιούς. Αφού διαβεβαίωσε, ότι αυτό το καλοκαίρι τα φράγματα είναι μέρος του οπλοστασίου πυρόσβεσης, ο κ. Ιεζεκιήλ εξήγησε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει υποδείξει στο Τμήμα Δασών, το οποίο έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της αεροπυρόσβεσης, εκείνα τα φράγματα, τα οποία έχουν ακόμα αποθέματα νερού, ώστε να αξιοποιούνται σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Σε ερώτηση εάν την τρέχουσα περίοδο υδατικής κρίσης, η απόφαση αυτή λειτουργεί εις βάρος της άρδευσης για σκοπούς γεωργίας, απάντησε ότι οι ποσότητες που παίρνουν είναι μικρές και συγκεκριμένες, από 150 μέχρι 500 τόνους νερού.
Η αποτελεσματικότητα των πτητικών
Φέτος δεν αυξήθηκε μόνο ο αρθμός των πτητικών, αλλά και η αποτελεσματικότητά τους, όπως υπέδειξε στον «Π» ο υπεύθυνος της εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης Kitasweather και ιδιώτης μετεωρολόγος, Έρικ Κίτας, ο οποίος συμμετείχε με την ομάδα του στις προσπάθειες πυρόσβεσης στη Γαλαταριά. Εξήγησε ότι τα πτητικά που αξιοποιεί φέτος το κράτος έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού, με κάδους ελικοπτέρων τριών και τεσσάρων τόνων ως προς τη χωρηρικότητα. Πέρυσι σημαντικές ποσότητες από τους κάδους των ελικοπτέρων εξατμίζονταν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι έλικές τους δυνάμωναν τη φωτιά, όταν αυτά πλησίαζαν το έδαφος, δημιουργώντας, όπως είπε, το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα έπρεπε. Πέρυσι οι κάδοι των 1 – 1,5 τόνων νερού, τους οποίους χαρακτήρισε αναποτελεσματικούς, φαίνεται να «γαργαλούσαν» τη φωτιά.
Η εθελοντική ομάδα kitasweather με δύο οχήματα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Γαλαταριάς. Πηγή: kitasweather.
Βυτιοφόρα, δεξαμενές νερού και γεωτρήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Λογγίνο, καταστράφηκε μια περιοχή με πολλές αιωνόβιες ελιές και είναι κρίμα, όμως σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και τους εθελοντές απέτρεψαν να επεκταθεί η πυρκαγιά προς τις κατοικίες και το Δάσος της Πάφου. Σημειώνοντας ότι δεν είχαν πρόβλημα με την προμήθεια νερού στην πυρκαγιά της Γαλαταριάς, είπε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους και έστειλε βυτιοφόρα οχήματα, για να υπάρχει διαθέσιμο νερό.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε ότι αξιοποιήθηκαν υποδομές παροχής νερού για πυρκαγιές, που έχει δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια το Τμήμα Δασών. Συγκεκριμένα ορισμένα από τα 227 ντεπόζιτα των 90 τόνων νερού, που μαζί δημιουργούν ένα εκτενές δίκτυο σε όλα τα δάση. Επίσης αξιοποιήθηκε το αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο της περιοχής, αλλά και γεωτρήσεις ιδιωτών, οι οποίοι τις παραχώρησαν για τη μάχη με τις φλόγες.