Παρά την υδατική κρίση, οι λιγοστές και εναπομείνασες ποσότητες νερού στα φράγματα εξυπηρετούν και αυτό το καλοκαίρι την πυρόσβεση, όπως διαφάνηκε στην πράξη, κατά τις επιχειρήσεις των τριών ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης στην πρόσφατη πυρκαγιά της περιοχής Γαλαταριάς, η οποία έχει καταγραφεί ως η πρώτη μεγάλη του 2025. Ενώ για τα πέντε αεροπλάνα που επιχειρούσαν ο εφοδιασμός με νερό γινόταν στο αεροδρόμιο Πάφου, τα ελικόπτερα προμηθεύονταν από το γειτονικό Φράγμα Κανναβιούς.
Στα πλαίσια διαχρονικής συμφωνίας με το Τμήμα Δασών, το οποίο έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της αεροπυρόσβεσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δίνει κάθε χρόνο και ανάλογα με την πληρότητα του κάθε φράγματος, συγκεκριμένες συντεταγμένες, από όπου μπορεί να γίνεται υδροληψία από τα ελικόπτερα, όπως δήλωσε στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Καζαντζής. Εξήγησε ότι ειδικά το φετινό καλοκαίρι, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων νερού στα φράγματα, τίθεται θέμα ασφάλειας των ελικοπτέρων, διότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο βάθος στο σημείο όπου θα πρέπει να κάνουν υδροληψία με τον κάδο. Για να αποφευχθούν δυσάρεστα σενάρια, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δίνει στο Τμήμα Δασών συγκεκριμένες συντεταγμένες εντός των φραγμάτων, όπου το βάθος του νερού προσφέρεται για υδροληψία.
Τα περισσότερα φράγματα της Κύπρου μπορούν να παρέχουν σήμερα νερό για πυρόσβεση, διότι η υδροληψία μπορεί να γίνεται από το κέντρο, όπου είναι αρκετά μεγάλο το βάθος, εξήγησε ο κ. Καζαντζής. «Συνεπώς, όταν το επόμενο διάστημα κατεβεί αρκετά η στάθμη ενός φράγματος, μέχρι πάρα πολύ προς το τέλος, θα υπάρχει αρκετό βάθος, για να γίνεται υδροληψία», συμπλήρωσε.
Το υδατικό ισοζύγιο
Συγχρόνως ο αναπληρωτής διευθυντής του ΤΑΥ διευκρίνισε ότι οι ποσότητες νερού για αεροπυρόσβεση είναι πολύ μικρές και συγκεκριμένες, ώστε να μην επηρεάζεται το υδατικό ισοζύγιο. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, σε μία πυρκαγιά τα ελικόπτερα προμηθεύονται από 150 μέχρι 500 τόνους νερού.
Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν την τραγική εικόνα στα φράγματα, καθώς η συνολική πληρότητα ανέρχεται σήμερα στο 19,1%, σε σχέση με 38,5% που ήταν πέρυσι την ίδια εποχή. Το Φράγμα της Κανναβιούς, από όπου την περασμένη Δευτέρα έγινε υδροληψία για σκοπούς αεροπυρόσβεσης, έχει σήμερα πληρότητα 20,7%.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καζαντζή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι το τέλος του έτους θα αδειάσουν τα φράγματα και συνεπώς «όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επάρκεια νερού, τουλάχιστον για ύδρευση το 2026, ανεξάρτητα από το εάν θα σημειωθούν βροχοπτώσεις τον ερχόμενο χειμώνα». Σε ό,τι αφορά την άρδευση, είπε ότι «τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα», προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε τις ποσότητες που έχουν εγκριθεί για το 2025». Οι ποσότητες νερού που θα δοθούν το 2026 θα εξαρτηθούν από τις βροχοπτώσεις και τις ροές στα φράγματα, διευκρίνισε.