Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο» στην επαρχία Λάρνακας Στέλιος Στυλιανού καταθέτει τις δικές του προτάσεις και θέσεις για μια Κύπρο επανενωμένη και κοσμική. Εξηγεί επίσης γιατί ο κυπριωτισμός είναι μια ανάγκη της κοινωνίας και προτάσσει τη θέση για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.
Γιατί κάποιος να ψηφίσει υποψήφιο του κόμματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο»;
Η ψήφος στην Αμμόχωστο για την Κύπρο είναι πράξη αντίστασης και ελπίδας, μήνυμα μη συμβιβασμού με τη διαιώνιση της διαίρεσης και ό,τι αυτή κουβαλά. Σαφώς, κάποια ή κάποιος θα ψηφίσει υποψήφιους του συνδυασμού μας γιατί θέτει ως προτεραιότητα την ανάδειξη της σημασίας της λύσης του Κυπριακού με ΔΔΟ και πολιτική ισότητα. Θα μας επιλέξει γιατί θέλει να πολλαπλασιαστούν στο πολιτικό γίγνεσθαι και τον δημόσιο διάλογο οι φωνές που προτάσσουν την επανένωση σε ένα κοσμικό και ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ψήφος στην Αμμόχωστο για την Κύπρο είναι ενίσχυση όσων δεν καλύπτονται πίσω από την χιλιοειπωμένη αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά θέτουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων: την απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδώσει την πολιτική ισότητα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς και την αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος εν γένει να ξεπεράσει τα αφηγήματα και τις πολιτικές της δεκαετίας του 1960.
Πώς φτάσατε από τις διαδηλώσεις για το Κυπριακό στα ψηφοδέλτια;
Μέσα από χρόνια τριβής με τα ζητήματα του Κυπριακού και συμμετοχής στις δράσεις του επανενωτικού κινήματος, πολλοί καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι πολιτικές δυνάμεις δεν θέτουν ως προτεραιότητα τη λύση και την μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας. Ο παλαιοκομματισμός δεν δείχνει τη διάθεση να θυσιάσει τα προνόμια που έχει αποκτήσει μέσα από το «δίκαιο της ανάγκης», τη νομή της εξουσίας και τη σχέση του με τους πολίτες που αντιμετωπίζουν φοβικά την προοπτική της λύσης. Σε κομβικές στιγμές, όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τα δύο μεγαλύτερα που τάσσονται ρητορικά υπέρ της ομοσπονδιακής επανένωσης, έχουν κάνει πίσω προσπαθώντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα της εξουσίας. Αυτές οι διαπιστώσεις μας οδήγησαν στην προσπάθεια για πολιτική αυτονόμηση του επανενωτικού χώρου και συνεπακόλουθα τη συμμετοχή μας σε πολιτικά σχήματα και εκλογικά ψηφοδέλτια, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτοσκοπός. Παραμένουμε ακτιβιστές της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης.
Πριν λίγο καιρό είχατε προχωρήσει στη δημιουργία του Κινήματος Κυπριωτισμού. Σε τι αποσκοπεί το Κίνημα και ποιες είναι οι θέσεις του;
Το Κίνημα Κυπριωτισμού είναι θεωρώ ένα ώριμο τέκνο της ανάγκης του επανενωτικού χώρου. Πιστεύουμε πως δεν μπορεί να προχωρήσει το ζήτημα της λύσης αλλά και να στηριχτεί έμπρακτα μια ενδεχόμενη συμφωνία, χωρίς ανεπτυγμένη κυπριακή συνείδηση ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες. Η κυπριακή συνείδηση δεν προϋποθέτει άρνηση των εθνοθρησκευτικών ταυτοτήτων και ούτε επιδιώκει την εξάλειψή τους. Θεωρούμε εντούτοις πως χρειάζεται να δοθεί μεγάλη σημασία στην κοινή πολιτειακή και γεωγραφική υπόσταση των Κυπρίων, ώστε να καλλιεργηθεί το υπόβαθρο που θα τους φέρει κοντά, ανεξαρτήτως κοινοτικής προέλευσης. Η κοινή κυπριακή ιθαγένεια και καταγωγή, οι πολιτισμικές εκφάνσεις που μοιραζόμαστε και η αγωνία για το κοινό μας μέλλον, είναι στην ουσία ο κυπριωτισμός που χρειάζεται να επικρατήσει προκειμένου να δούμε τη Κύπρο ολικά και συμπεριληπτικά.

Έχετε ενεργό ρόλο σε θέματα κοσμικότητας και σχολείου. Τι ακριβώς ζητάτε να αλλάξει;
Είναι γεγονός πως ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης μου αφορά το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και το κοσμικό σχολείο. Μέσα από την σχεδόν 20χρονη υπηρεσία μου ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση, μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια πως μεγάλη ευθύνη για τις φοβικές αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στον δικοινοτισμό και την ομοσπονδιακή επανένωση φέρει ο φονταμενταλιστικός και ιδεαλιστικός χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο βασικός σκοπός του ελληνοκυπριακού σχολείου φαίνεται να είναι η καλλιέργεια εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος, η κατήχηση σε συγκεκριμένα ιστορικά και εκκλησιαστικά αφηγήματα και η λογοκρισία της κριτικής ανάλυσης γύρω από τα θέματα της Κύπρου. Τεράστια επίδραση στη σχολική ζωή συνεχίζει να έχει η Εκκλησία με διάφορους τρόπους, λειτουργώντας ουσιαστικά ως τροχοπέδη σε ριζοσπαστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την οικοδόμηση ενός κοσμικού, οικουμενικού και επιστημονικού δημόσιου σχολείου. Ο βασικός μας στόχος ως κίνημα σ’ αυτή τη φάση είναι η ανάδειξη αυτών των θεμάτων τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και σε πολιτικό επίπεδο, η αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών ώστε να κατατεθούν προτάσεις που να διαχωρίζουν την σχολική και εκκλησιαστική ζωή και να προάγουν ένα πιο κυπροκεντρικό και ευρωπαϊκό πνεύμα στη δημόσια εκπαίδευση.
Ως υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας ποιες προτάσεις έχετε θέσει ενώπιον του εκλογικού σώματος;
Η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν την «ήρεμη δύναμη» της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Για πολλές δεκαετίες η Λάρνακα ήταν υποβαθμισμένη ενώ έχει παράλληλα επιβαρυνθεί με ρυπογόνες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητα μας είναι η προώθηση των θεμάτων της πόλης και της επαρχίας στην Βουλή και την εκτελεστική εξουσία με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο. Μεγάλης σημασίας είναι η εκπόνηση μελετών και σχεδίων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να αντληθούν κονδύλια και επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς που να αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την αειφορία, τις υδροπονικές καλλιέργειες, τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό. Ένα μεγαλεπήβολο όραμα που θα χρειαστεί συντονισμό και συνεργασία από πολλούς παράγοντες, είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου και υπερσύγχρονου αθλητικού σχολείου δημόσιου χαρακτήρα που να καλύπτει τις ανάγκες των νέων της επαρχίας, με έφεση στα ατομικά και ομαδικά αθλήματα.