Βουλευτές με δώρα ρολόγια από Κουβέιτ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Κουβέιτ δώρισε εις έναν έκαστο μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από ένα ακριβό ρολόι.

Μείζον θέμα ηθικής τάξης φαίνεται να προκύπτει για μικρό αριθμό βουλευτών διαφόρων κομμάτων -και του προέδρου του νομοθετικού σώματος περιλαμβανομένου- για δώρα αξίας που έχουν λάβει στο πλαίσιο αποστολής στο εξωτερικό και το οποίο ούτε έχουν δηλώσει ούτε έχουν αποδώσει στο σώμα.


Το θέμα, το οποίο δημοσιοποιεί σήμερα ο «Π», έχει να κάνει με ταξίδι που πραγματοποίησε τον προηγούμενο Απρίλιο αντιπροσωπεία της Βουλής των αντιπροσώπων, υπό τον πρόεδρο της Δημήτρη Συλλούρη, στο Κουβέιτ, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του Κόλπου, Marzouq A. Al-Ghanim (σ.σ. η πληροφορία στον «Π» έφθασε χθες και διερευνήσαμε το θέμα αυθημερόν).
Σε αυτή την αντιπροσωπεία μετείχαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, από το ΔΗΚΟ η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, από την ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους και από τη Συμμαχία Πολιτών η Άννα Θεολόγου. Βάσει του αρχικού προγραμματισμού στην αποστολή θα μετείχε και η Ελένη Σταυρού από πλευράς ΔΗΣΥ, η οποία για προσωπικούς λόγους όμως δεν ταξίδεψε τελικά για το Κουβέιτ.


Μέχρις εδώ, ουδέν θέμα προκύπτει. Το θέμα προέκυψε όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Κουβέιτ, όπως μάθαμε, δώρισε σε ένα έκαστο μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από ένα ακριβό ρολόι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το ρολόι που δόθηκε ως δώρο στους δύο άνδρες ήταν μάρκας TAG Heuer. Αναφορικά με τις τρεις γυναίκες της αποστολής, οι πληροφορίες μας λένε ότι έλαβαν ως δώρο τα γνωστά ελβετικά ρολόγια Charriol. Για όσους γνωρίζουν για το συγκεκριμένο αξεσουάρ, οι πιο πάνω φίρμες ασφαλώς και δεν προορίζονται για τους κοινούς θνητούς! Εξάλλου, μέσα από μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι χαμηλότερες τιμές προσφοράς (διαδικτύου!) ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 10 και 15 χιλιάδες. Ασφαλώς ο «Π» δεν γνωρίζει με ακρίβεια το μοντέλο και ως εκ τούτου και την αξία των συγκεκριμένων ρολογιών που έχουν παραληφθεί ως δώρα από τους βουλευτές μας.


 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συλλούρης: Ασχολείστε με ρολόγια;


 


Το ηθικό θέμα που προκύπτει λοιπόν είναι εάν αυτά τα δώρα τα δικαιούνται οι βουλευτές και ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος ή θα έπρεπε να τα έχουν παραδώσει με την επιστροφή τους στην Κύπρο και να καταγραφούν ως περιουσία της Βουλής. Εξάλλου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν επισκέφθηκαν το Κουβέιτ και την Εθνοσυνέλευση της χώρας υπό την προσωπική τους ιδιότητα. Για παράδειγμα, ο κ. Marzouq A. Al-Ghanim δεν θα χάριζε τα ρολόγια στην κυρία Χαραλαμπίδου ή στον κύριο Μυριάνθους στη βάση μιας προσωπικής σχέσης, αλλά γιατί ήταν μέλη της Βουλής της Κύπρου.



Εμείς, πάντως, μάθαμε ότι κατά την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Κύπρο τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, έγινε μία συζήτηση μεταξύ της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ως προς το εάν θα έπρεπε να παραδοθούν τα δώρα αξίας (που ήταν τα ρολόγια) και να αρκεστούν οι βουλευτές μόνο στα διάφορα αναμνηστικά που έλαβαν. Κυριάρχησε η άποψη ότι ήταν τα δώρα ήταν προσωπικά και δεν υπήρχε οποιαδήποτε υποχρέωση να αποδοθούν στη Βουλή. Μάλιστα, χαριτολογώντας μία γυναίκα βουλευτής, είπε ότι η ίδια διαθέτει ακριβότερα ρολόγια από αυτό που της δόθηκε ως δώρο στο Κουβέιτ, προσθέτοντας ότι είναι αμφίβολο εάν θα το φορέσει, αφού είναι αραβικού.. ντιζάιν.
Ο «Π» επικοινώνησε χθες με τον βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους ο οποίος ήταν μέλος της τότε κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.


Ο κ. Μυριάνθους μας ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι όντως παρέλαβε ως δώρο ένα ρολόι TAG Heuer σε εκείνο το ταξίδι. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για το συγκεκριμένο δώρο ενημέρωσε τόσο τον πρόεδρο του κόμματος του Μαρίνο Σιζόπουλο, όσο και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κωστή Ευσταθίου. Στη δική μας επισήμανση, εάν θα έπρεπε να είχε παραδώσει στη Βουλή το συγκεκριμένο δώρο, ο κ. Μυριάνθους μας είπε ότι δεν είχε και δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα να το πράξει, πλην όμως έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογο δώρο -γυναικείο ρολόι- έλαβαν και οι δύο λειτουργοί της Βουλής που συνόδευαν την αποστολή. Ωστόσο, για τους δημόσιους λειτουργούς υπάρχει ήδη θέμα, αφού με εγκύκλιο το 2003, ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Γ. Παπαγεωργίου (πρόεδρος της ΕΔΥ σήμερα), έχει ενημερώσει όλους του διευθυντές τμημάτων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής) ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν υποχρέωση να δηλώνουν οποιοδήποτε δώρο λαμβάνουν αξίας άνω των 25 λιρών.


Υποδείξεις και για δώρα από την GRECO- Δεν συγκινείται η Βουλή


Εδώ και πολλά χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά -άμα προκύψει θέμα- την ανάγκη θεσμόθετησης ενός κώδικα που θα αφορά και τυχόν δώρα σε μέλη της, είτε στο πλαίσιο αποστολών στο εξωτερικό είτε και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Τέτοιος κώδικας, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει ετοιμασθεί. Μάλιστα η αρμόδια Eπιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως GRECO, μας «πελεκά» πολλά χρόνια τώρα και για αυτό το θέμα. Στην τελευταία της έκθεση για την Κύπρο, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2016, υπήρχαν 16 συστάσεις της GRECO, οι οκτώ από τις οποίες αφορούσαν τους βουλευτές. Μεταξύ αυτών ήταν όπως θεσπιστεί κώδικας ηθικής και δεοντολογίας για τους βουλευτές, και των συνεργατών τους, ο οποίος να καλύπτει διάφορες περιπτώσεις που μπορεί να θεωρηθούν σύγκρουση συμφερόντων (π.χ. δώρα και άλλα οφέλη, σχέσεις με τρίτους, λόμπι κ.λπ.), ενώ θα πρέπει να υιοθετηθούνσυγκεκριμένοι κανονισμοί που να ρυθμίζουν το θέμα αποδοχής από τους βουλευτές δώρων φιλοξενίας και άλλων οφελημάτων κ.λπ. Περαιτέρω, να θεσπιστούν εσωτερικές διαδικασίες στο Κοινοβούλιο που να ελέγχουν τα πιο πάνω. Με κατεπείγουσα, με το χέρι μάλιστα επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια της Βουλής ημερ. 26 Μαΐου 2017, ο γενικός εισαγγελέας υπενθύμιζε στο νομοθετικό σώμα την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, προωθώντας μέτρα κατά της διαφθοράς τα οποία θα πρέπει να της κοινοποιηθούν μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018.



Ο «Π» την άνοιξη του 2000 είχε φέρει στο φως την υπόθεση της βράβευσης τού τότε προέδρου της Βουλής, μ. Σπύρου Κυπριανού, από το Συμβούλιο Ορθοδόξων Εκκλησιών που εδρεύει στη Μόσχα. Και τότε ηγέρθη θέμα τάξης, γιατί η βράβευση Κυπριανού συνοδευόταν από χρηματικό ποσό μερικών χιλιάδων δολαρίων, χωρίς να είχε δηλωθεί με την επιστροφή του στην Κύπρο.

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.