Μερικές χιλιάδες αιτήσεις από ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν καθεστώτος μόνιμης διαμονής στην Κύπρο, χωρίς να έχουν το δικαίωμα εργασίας στη χώρα (η κατηγορία ΣΤ ή F) παραμένουν στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) προκαλώντας αντιδράσεις, τόσο από τους αιτητές όσο και από τους παρόχους τους, οι οποίοι προειδοποιούν ακόμη και με αγωγές ενάντια στη Δημοκρατία. Λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται, πολλοί αιτητές στρέφονται πλέον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η εξέταση των αιτήσεών τους γίνεται σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το 2019 κρίθηκε αναγκαία από το Υπουργείο Εσωτερικών η αναθεώρηση των κανονισμών που αφορούσαν την παραχώρηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο σύμφωνα με τους κανονισμούς 5 και 6 (2) των περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Κανονισμών. Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνιμη διαμονή στην Κύπρο δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών (εκτός της ΕΕ) και σε εξαρτώμενα άτομά τους να εισέλθουν και να παραμείνουν ως μόνιμοι κάτοικοι στην Κύπρο χωρίς κανένα περιορισμό.
Οι εν λόγω κανονισμοί κρίθηκε πως δεν ανταποκρινόταν στα κοινωνικά και εργασιακά δεδομένα της εποχής και κατ' επέκταση τύγχαναν εκμετάλλευσης, αφού η παραχώρηση συγκεκριμένου τύπου άδειας (κατηγορία ΣΤ) δεν προνοούσε αυστηρές απαιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία χορήγησης του συγκεκριμένου τύπου άδειας (ΣΤ) δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1988. Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, αυτό που μας έχει λεχθεί, είναι πως η έγκριση των νέων κανονισμών είναι μέσα στις προτεραιότητες και το θέμα έθιξε και ο ίδιος ο υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την πρόσφατη παρουσία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.
Από τον Μάιο του 2022
Όταν ξεκίνησε η ετοιμασία των νέων κανονισμών, το Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πως θα ήταν ορθότερο η εξέταση των αιτήσεων και η παραχώρηση των νέων αδειών να γίνει στη βάση των νέων κανονισμών.
Οι νέοι κανονισμοί που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών, κατατέθηκαν στη Βουλή για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών και ψήφιση τον Μάιο του 2022. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, η Επιτροπή Εσωτερικών δεν έχει θέση το θέμα προς συζήτηση. Ως εκ τούτου, ο χρόνος ο οποίος χρειάστηκε για την ετοιμασία των κανονισμών από το ΥΠΕΣ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση προώθησης των κανονισμών από τη Βουλή, αύξησαν σημαντικά τις εκκρεμούσες αιτήσεις.
Ως εκ τούτου, από τη μια η ανάγκη για ανανέωση των υφιστάμενων κανονισμών, σε συνδυασμό με την επιμονή του ΥΠΕΣ να μην εγκρίνει αιτήσεις με τους υφιστάμενους κανονισμούς αναμένοντας τους νέους, και από την άλλη η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Βουλής να εξετάσει τους νέους κανονισμούς που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των αιτήσεων από το 2019 και έπειτα, προκαλούν αντιδράσεις και απώλεια σημαντικών εσόδων από την οικονομία της Δημοκρατίας.
Κατηγορία ΣΤ
Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς, για να είναι επιλέξιμος για αυτόν τον τύπο άδειας (τύπου ΣΤ), ο αιτών καλείται να αποδείξει αγορά ή ενοικίαση ακινήτου στην Κύπρο οποιασδήποτε αξίας. Παράλληλα ο αιτητής πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον €9.568 και επιπλέον €4.613 για κάθε εξαρτώμενο άτομο.
Αυτό το εισόδημα πρέπει να προέρχεται από το εξωτερικό και μπορεί να προέρχεται από μισθούς, συντάξεις, μετοχές, ενοίκια. Θα πρέπει να καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό στην Κύπρο ένα ποσό από €15.000 έως €20.000, το οποίο δεν έχει δεσμευτεί ως μια απλή κατάθεση, και τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την κατάθεση της αίτησης.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μόνο τα παιδιά έως 18 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση ως εξαρτώμενα άτομα και η μόνιμη διαμονή τους θα ισχύει μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Οι γονείς των αιτούντων δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση ως εξαρτώμενα άτομα.
Οι κάτοχοι της άδειας πρέπει να επισκέπτονται την Κύπρο μία φορά κάθε δύο χρόνια, διαφορετικά η άδεια διαμονής θα ακυρώνεται αυτόματα. Αν και δεν επιτρέπεται να εργάζονται στην Κύπρο, μπορούν να είναι μέτοχοι σε μια κυπριακή εταιρεία, η οποία μπορεί να δραστηριοποιείται στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και να λαμβάνει έσοδα από μερίσματα από αυτήν την εταιρεία.
Η άδεια μόνιμης διαμονής στην Κύπρο δεν παρέχει τη δυνατότητα στους κατόχους να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση σε άλλες χώρες ή κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ισχύει μόνο για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφόρηση που λάβαμε, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ο χρόνος επεξεργασίας είναι περίπου 18 μήνες. Πλέον, ο χρόνος έχει ξεπεράσει τα 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, άδεια μετανάστευσης δύναται να χορηγηθεί σε αλλοδαπό όταν ικανοποιούνται σωρευτικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Ο αλλοδαπός είναι κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου και δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι νέοι κανονισμοί
Μέσα από τα νέα κριτήρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα διαπιστώνεται η ευρωστία και η οικονομική σταθερότητα του αιτητή που θέλει να λάβει άδεια διαμονής στην Κύπρο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους νέους κανονισμούς, άδεια μετανάστευσης θα χορηγείται σε αλλοδαπό που ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
Αυτοαπασχολούμενος αλλοδαπός: Πρόσωπο προτιθέμενο να αυτοαπασχοληθεί σε επιχείρηση ή επάγγελμα ή επιστήμη στη Δημοκρατία, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:
- Κατέχει τα προσόντα για άσκηση του επαγγέλματος αυτού ή της επιστήμης αυτής ή για τη λειτουργία της επιχείρησης αυτής.
- Εάν απαιτείται επαγγελματική ή άλλη άδεια για να μπορέσει να απασχοληθεί στον τομέα που επιλέγει, είναι κάτοχος της άδειας αυτής.
- Κατέχει επαρκή κεφάλαια για τον σκοπό αυτό, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
- Έχει διευθετημένες τυχόν υποχρεώσεις προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Φορολογίας.
- Η συγκεκριμένη απασχόληση θα φέρει όφελος στη Δημοκρατία, θα είναι σύμφωνη με τις αναπτυξιακές προτεραιότητές της, δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τη γενική οικονομία της και δεν θα δημιουργήσει αδικαιολόγητο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Μισθωτός αλλοδαπός: Πρόσωπο στο οποίο προσφέρεται απασχόληση και που προτίθεται να αποδεχτεί αυτήν με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργήσει αδικαιολόγητο ανταγωνισμό στην κατηγορία της απασχόλησης στην οποία θα απασχοληθεί: Νοείται ότι, ο αλλοδαπός και ο εργοδότης έχουν συνάψει μεταξύ τους σύμβαση απασχόλησης δεόντως επικυρωμένη από την αρμόδια αρχή, όπου αυτό εφαρμόζεται. Νοείται περαιτέρω ότι, ο εργοδότης πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για απασχόληση αλλοδαπών και ότι έχει διευθετημένες τις υποχρεώσεις του προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Φορολογίας.
Επενδυτής αλλοδαπός: Πρόσωπο που έχει προβεί σε σημαντική επένδυση στη Δημοκρατία, το ύψος και το είδος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με κεφάλαια προερχόμενα από νόμιμες πηγές εκτός Δημοκρατίας.
Αυτοσυντηρούμενος αλλοδαπός: Πρόσωπο που προτίθεται να διαμείνει στη Δημοκρατία χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε απασχόλησης ή άλλης οικονομικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία και έχει στη διάθεσή του ασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα €40.000 αυξανόμενο κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας καθώς, επίσης, κατάλληλο ιδιόκτητο κατάλυμα στη Δημοκρατία για τη διαμονή του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του αξίας €250.000. Νοείται ότι, μέτοχος σε εταιρεία εγγεγραμμένη στη Δημοκρατία που λαμβάνει μέρισμα δεν θεωρείται ότι ασκεί οικονομική δραστηριότητα. Νοείται περαιτέρω ότι, για σκοπούς πρόσβασης στο ΓεΣΥ, ο αυτοσυντηρούμενος αλλοδαπός τελεί υπό την υποχρέωση καταβολής εισφοράς και καταβάλλει το ποσό το οποίο θα του υποδειχθεί από τον ΟΑΥ.