Αυξημένη κίνηση κυρίως στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα των ορεινών περιοχών καταγράφηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη. Μιλώντας στην εκπομπή Control Panel του ΠΟΛΙΤΗ 107,6 ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημικής κρίσης, αρκετοί Κύπριοι επέλεξαν να πραγματοποιούν εξορμήσεις ή και τις καλοκαιρινές τους διακοπές εντός Κύπρου, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του εγχώριου τουρισμού που από 6% με 7%, ανέβηκε στο 10% με 11% στο σύνολο της τουριστικής κίνησης.
Είναι ένα ποσοστό, το οποίο ο ΠΑΣΥΞΕ ευελπιστεί ότι θα διατηρήσει και για τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τουριστική κίνηση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι το οποίο ήταν διαχρονικός στόχος του συνδέσμου ξενοδόχων.
«Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, ώθησαν τους πολίτες της Κύπρου να ανακαλύψουν τον πλούτο και τις ομορφιές του τόπου μας, σκεπτόμενοι και τον εγχώριο τουρισμό, φθηνότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε ο κ. Ρουσουνίδης, προσθέτοντας πως σε αυτό συνέβαλε και το κυβερνητικό σχέδιο εγχώριου τουρισμού, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» γίνονται σκέψεις από το υφυπουργείο Τουρισμού και για παραχώρηση κινήτρων και για την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι νέες αγορές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ, βγάζουν τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου και την Ουκρανία, που ήταν μια αναπτυσσόμενη αγορά εκτός κάδρου. Ο κ. Ρουσουνίδης εκτιμά ότι για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει η Κύπρος τουρίστες από αυτές τις χώρες, ακόμα και αν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και αρθούν οι κυρώσεις, λόγω και των παράπλευρων οικονομικών συνεπειών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων πολιτών.
Είναι γι’ αυτό τον λόγο σημείωσε, που η Κύπρος στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές όπως είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Ήδη όπως είπε, το υφυπουργείο Τουρισμού εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και δύο χρόνια, λόγω των συνεπειών που είχε στον τουρισμό της Κύπρου η πανδημική κρίση, η οποία επηρέασε την τουριστική κίνηση κυρίως από τη Βρετανία. Τα αποτελέσματα ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, δεν θα είναι άμεσα, αλλά θα έχουν μακροχρόνιο όφελος.
Αναγνωρίζοντας την αδυναμία του τουριστικού μοντέλου της Κύπρου, το οποίο επέλεγε εδώ και χρόνια να προσελκύει τουριστικές ροές από μια – δυο αγορές, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε ότι στόχος είναι αυτό να αλλάξει, ώστε η χώρα μας να είναι προορισμός τουριστών από διάφορες χώρες κυρίως της Ευρώπης.