Δ ιαστάσεις έχει προσλάβει η απόφαση για απόρριψη της λίστας με τους τρεις Κύπριους υποψηφίους για τη θέση του δικαστή στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενώ αναμένεται να σταλεί επίσημα η θέση της Επιτροπής για την Εκλογή Δικαστών στο ΕΔΔΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το γεγονός ότι πρώτη φορά απορρίπτονται υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στη λίστα που έστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.
Η εισήγηση για απόρριψη της λίστας των δικαστών που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για το ΕΔΔΑ έγινε διότι μία εκ των τριών υποψηφίων δεν ικανοποίησε την αρμόδια επιτροπή στο στάδιο των συνεντεύξεων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η θέση για το ΕΔΔΑ είχε προκηρυχθεί και εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον οκτώ υποψήφιοι. Στην πορεία αποσύρθηκε ο ένας και έμειναν οι άλλοι επτά. Το σώμα επιλογής διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελείται από τους, υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο (προεδρεύων), Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, πρόεδρο Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντώνη Λιάτσο, υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, επίτροπο Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, πρόεδρο Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλη Βορκά, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Τσιμάρα.
Το σώμα επιλογής, υλοποιώντας απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάλεσε για συνέντευξη όλους του υποψήφιους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε συνέντευξη είχαν κληθεί κατά αλφαβητική σειρά οι: Νικόλας Αιμιλίου, Έλενα Εφραίμ, Κατερίνα Λοΐζου, Νατάσα Μαυρονικόλα, Ξενής Ξενοφώντος, Μαρίκα Παπαθωμά – Καλλιγέρου και Στέφανη Laulhe Σιάηλου. Και στους επτά υποψήφιους υποβλήθηκαν οι ίδιες ερωτήσεις και στη βάση ενιαίων κριτηρίων. Οι ερωτήσεις δεν είχαν γνωσιολογικό περιεχόμενο αλλά ήταν ερωτήσεις εξακρίβωσης της τριβής των αιτητών με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντίληψης και κρίσεως. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη η γνώση των αγγλικών και των γαλλικών.
Με την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, το Σώμα επιλογής αποφάσισε να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέσσερις υποψήφιους τους οποίους κατέταξε σε σειρά αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η σειρά αξιολόγησης προέκυψε μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών του Σώματος επιλογής.
Με βάση λοιπόν την αξιολόγηση των αιτητών, προτάθηκαν οι Νατάσα Μαυρονικόλα, Έλενα Εφραίμ, Μαρίκα – Παπαθωμά Καλλιγέρου και Νικόλας Αιμιλίου. Η τελικά λίστα που στάλθηκε περιελάμβανε τις πρώτες τρεις αιτήτριες, μία εκ των οποίων δεν πέρασε το στάδιο των συνεντεύξεων.
Όπως εξήγησε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο κατάλογος απορρίφθηκε στο σύνολό του διότι είναι υποχρεωτικό ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι για ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, από τη στιγμή που απορρίφθηκε ένα άτομο από τον κατάλογο, υποχρεωτικά στάλθηκε πίσω ο κατάλογος στο σύνολό του για να υποβληθεί νέος.
Πληρούσαν τα κριτήρια
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρόσωπα που προτάθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για το ΕΔΔΑ πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν για συμπερίληψή τους στη σχετική προτεινόμενη λίστα. Τόνισε ότι, αναμένεται η επίσημη γραπτή ενημέρωση για το αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνεντεύξεων η οποία ακολούθως θα απαντηθεί», ενώ στον βαθμό που απαιτείται, θα αποσταλεί η αναθεωρημένη πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση της σχετικής διαδικασίας. Σχετικά με την εισήγηση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για απόρριψη της λίστας των υποψηφίων δικαστών για το ΕΔΔΑ που υποβλήθηκε από την Κύπρο, ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολούθησε η αρμόδια Επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος έχει αξιολογηθεί ως η πρέπουσα από την Επιτροπή Ειδικών που έχει συστήσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξέταση, τόσο της διαδικασίας όσο και των σχετικών αιτήσεων. «Το ίδιο ισχύει και για τον κατάλογο των υποψηφίων που προτάθηκαν, οι οποίοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Ειδικών, πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν για τη συμπερίληψή τους στη σχετική προτεινόμενη λίστα», ανέφερε.
Τι θα γίνει;
Το ερώτημα που προκύπτει μετά την εξέλιξη με την απόρριψη της λίστας για υποψήφιους δικαστές στο ΕΔΔΑ που έστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι κατά πόσο θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα τα δύο από τα τρία πρόσωπα και εάν θα προστεθεί ο επιλαχών, ή εάν θα γίνει εξαρχής νέα διαδικασία αξιολόγησης. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι αναμένεται να παραληφθεί η σχετική επιστολή που θα ενημερώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία για την απόρριψη της λίστας καθώς και το δικαιολογητικό. Στη συνέχεια αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το Σώμα Επιλογής για τις σχετικές αποφάσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι «το πρωτοφανές στην όλη διαδικασία, για την Κύπρο τουλάχιστον, ήταν ακριβώς ότι κρίθηκαν προσοντούχοι, αλλά μετά προφανώς στη διαδικασία συνέντευξης που έγινε ενώπιον της οικείας Επιτροπής, κάτι πήγε λάθος. Πρόσθεσε ότι οι δύο υποψήφιες είναι δικαστές με μακρά εμπειρία «και θετικό πρόσημο», και η τρίτη είναι ακαδημαϊκός στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε ότι αυτή τη σύσταση από την οικεία Επιτροπή θα την επικυρώσει τυπικά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και ακολούθως θα σταλεί επίσημη ενημέρωση από το ΣτΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί.
Συμβαίνει συχνά
Στην Επιτροπή για την Εκλογή Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) συμμετέχει ως μέλος και ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της εν λόγω Επιτροπής για την απόρριψη της λίστας προτεινόμενων δικαστών από την Κύπρο με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις απαιτήσεις, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι αυτό «συμβαίνει πολύ συχνά». «Η επιστροφή μιας λίστας υποψηφίων δικαστών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε σπάνιο», είπε. Μια λίστα υποψηφίων, συνέχισε, μπορεί να επιστραφεί είτε λόγω παραλείψεων που έγιναν κατά τη διαδικασία επιλογής στο εθνικό επίπεδο, ή για λόγους διαφάνειας, ή λόγω της διαδικασίας που προηγήθηκε της πρόσκλησης προς υποψηφίους. Ανέφερε επίσης ότι, πρέπει να είναι και οι τρεις υποψήφιοι στο ίδιο ικανό, υψηλό επίπεδο για να γίνει μια σωστή επιλογή. Από τη στιγμή που είναι μεγάλη η διαφορά επιστρέφεται η λίστα, όπως διευκρίνισε, «γιατί κρίνεται ότι μπορεί να είναι και έμμεσος τρόπος προώθησης ενός υποψηφίου».