Παρέμβαση Αρχής κατά της Διαφθοράς για τους χώρους στάθμευσης αναπήρων

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image
Μπορούν να γίνονται καταγγελίες στην Αστυνομία ακόμη και όταν οι παρανομίες λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης

 

Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς υποβλήθηκε ανώνυμη καταγγελία ότι σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Γερμασόγεια που έχει οριστεί για ΑμεΑ (Άτομο με Αναπηρία), κάποιος γείτονας έχει σταθμεύσει και έχει εγκαταλείψει το δικό του όχημα από το 2020 στον εν λόγω χώρο, αποστερώντας το νόμιμο δικαιούχο από τη χρήση του χώρου αυτού. Η Αρχή κατά της Διαφθοράς εξετάζοντας την ανώνυμη αυτή καταγγελία διαπίστωσε ότι, εμπεριέχει δύο πτυχές: (α) τους ισχυρισμούς για διαφθορά και (β) την κοινωνική πτυχή.

Για τους ισχυρισμούς για διαφθορά, η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν προχώρησε στην εξέταση της καταγγελίας καθώς στρέφεται εναντίον ιδιώτη, ήτοι του ιδιοκτήτη του οχήματος που κατέχει παράνομα το χώρο στάθμευσης. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνά καταγγελίες και/ή διαφορές μεταξύ ιδιωτών, επομένως δεν δύναται να εξετάσει την εν λόγω Καταγγελία. Σημειώνεται ότι στην καταγγελία δεν διατυπώνονται οποιοιδήποτε ισχυρισμοί για διαφθορά εναντίον κάποιου οργανισμού του δημόσιου τομέα (Αστυνομία, δημοτική αρχή). Αν διατυπώνονταν, η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα προχωρούσε στη διερεύνηση της καταγγελίας.

Η κοινωνική πτυχή της καταγγελίας

Παρά την απόρριψη της καταγγελίας, η Αρχή κατά της Διαφθοράς επικοινώνησε με την Τροχαία Αρχηγείου, ενημέρωσε για την σχετική καταγγελία που τέθηκε ενώπιον της και παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση για το τί ισχύει στις περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης σε χώρους για ΑμεΑ που είναι ιδιωτικοί.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησε επί του θέματος στην ιστοσελίδα της προς ενημέρωση του κοινού, η Αρχή κατά της Διαφθοράς αναφέρει τα εξής: «Δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητο και ασχολίαστο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό (υποβλήθηκε στην Αρχή και σχετική φωτογραφία του οχήματος και της τοποθεσίας), χώρος σηματοδοτημένος για ΑμεΑ, κατελήφθη μόνιμα και παράνομα από μη δικαιούχο άτομο. Απασχόλησε την Αρχή το ότι εφόσον ο χώρος είναι ιδιωτικός, ποιος έχει την ευθύνη τήρησης των προνοιών της νομοθεσίας για παρανομίες στους χώρους που είναι προορισμένοι για ΑμεΑ. Προς το σκοπό αυτόν, η Αρχή επικοινώνησε με την Τροχαία Αρχηγείου, και επεξηγήθηκε πως, ιδιωτικοί χώροι δύνανται να οριστούν με ειδική διαδικασία ως χώροι στάθμευσης ΑμεΑ. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να επεμβαίνει η Αστυνομία και να καταγγέλλει παρανομίες. Περαιτέρω επεξήγηση για το ίδιο θέμα δόθηκε στην Αρχή, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη. Εφόσον ελλείπει από κάποια πρόσωπα η κοινωνική ευαισθησία και δεν σέβονται τους χώρους στάθμευσης που ορίζονται για ΑμεΑ, μπορούν να γίνονται καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, ήτοι την Αστυνομία», καταλήγει η Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Φωτογραφία αρχείου

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play