Αντιπαράθεση καταγράφηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το έτος 2025. Αιτία αποτέλεσε η έναρξη της έρευνας για το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια και το κατά πόσο στο κάδρο των ερευνών θα περιλαμβάνεται ή όχι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στον επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, επίτροπο Διαφάνειας Χάρη Πογιατζή, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Με τον κ. Χριστοφίδη να διερωτάται ποιον θα ερευνήσουν για τα «χρυσά» διαβατήρια αν εξαιρέσουν από το κάδρο των ερευνών τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίον ο ίδιος κατήγγειλε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς για σύγκρουση συμφέροντος στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Επίτροπος λαμβάνοντας τον λόγο αφού επιβεβαίωσε ότι η έρευνα αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα, ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο ο κ. Αναστασιάδης δεν θα ερευνηθεί καθώς οι επίμαχες αποφάσεις για τα «χρυσά» διαβατήρια λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Η τοποθέτηση του κ. Πογιατζή προκάλεσε την αντίδραση του Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος, υπέδειξε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διορίστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, πέραν του ότι προήδρευε του Σώματος, δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του προώθησε την έκδοση 57 «χρυσών» διαβατηρίων τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στο πόρισμα Νικολάτου που επιρρίπτει ευθύνες και στον Νίκο Αναστασιάδη για τα «χρυσά» διαβατήρια αναδεικνύοντας τη σύγκρουση συμφέροντος με το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του που απέκρυψε. Ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε, τέλος, ότι ο Επίτροπος θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του και ειδικά στις υποθέσεις που εμπλεκόμενος φέρεται να είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τον διόρισε.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς και φανερά ενοχλημένος από τα υπονοούμενα που άφησε σε βάρος του να αιωρούνται ο Χρίστος Χριστοφίδης, κατέστησε σαφές ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι η Αρχή δεν θα χαριστεί σε κανένα. Διευκρινίζοντας ότι, θα αρχίσει η έρευνα για τα «χρυσά» διαβατήρια και σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη σαφώς και θα ερευνηθεί. «Δεν θα διστάσουμε να ερευνήσουμε τον οποιονδήποτε» είπε.
Τι αφορούν οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες του κ. Χριστοφίδη υποβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2022. Ζήτησε από την Αρχή κατά της Διαφθοράς να ερευνηθεί η σύγκρουση συμφέροντος που παραπέμπει σε διαπλοκή και διαφθορά και που προκύπτει από τη σύνδεση του τέως Προέδρου Αναστασιάδη και υπουργών του με δικηγορικά γραφεία που προωθούσαν την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων.
Πέραν των 57 διαβατηρίων που προώθησε το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης το οποίο ως γνωστό διευθύνεται από τους πρώην συνεταίρους του κ. Αναστασιάδη και από τις δυο θυγατέρες του, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να ελεγχθεί, με βάση την καταγγελία στην οποίαν προέβη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο τέως γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, και για την εμπλοκή του στην έκδοση έξι «χρυσών» διαβατηρίων τα οποία συνδέονται με τον Σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz, ο οποίος στη συνέχεια πολιτογράφησε την υπόλοιπη οικογένεια του και τις δυο συζύγους του. Ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά 42 «χρυσά» διαβατήρια, έξι ήταν οι επενδυτές και οι υπόλοιποι 36 μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται για τον Σαουδάραβα που πρόσφερε δωρεάν τον ιδιωτικό του τζετ για να μεταφέρει την οικογένεια Αναστασιάδη στις Σευχέλλες για διακοπές.
Οι ευθύνες του Αναστασιάδη μέσα από το πόρισμα Νικολάτου
Στο πόρισμα της η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου επιρρίπτει ευθύνες και στον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα δεκάδες προβληματικά «χρυσά» διαβατήρια που ενέκρινε το Υπουργικό του Συμβούλιο παρόλο που δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Σχετικό είναι το πιο κάτω απόσπασμα από το πόρισμα (σελ. 278 - 288):
«Ως το αρμόδιο συλλογικό όργανο άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο όφειλε να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαρκή και δέουσα άσκηση των καθηκόντων του. (…) Κατά παρόμοιο τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχε στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου όπου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και αιτήσεις που προωθούσε το δικηγορικό γραφείο στο οποίο συγγενείς του πρώτου βαθμού κατείχαν το 50% ή άλλα πρόσωπα, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, και συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσω της παροχής άλλων υπηρεσιών. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα ψήφου, κατά την άποψη μας δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την υποχρέωση και αυτός, να ενεργεί με απόλυτη αμεροληψία και να φαίνεται ότι ενεργεί κατ’ αυτό τον τρόπο».