Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπεμψε τον νόμο που ψηφίστηκε με 37 ψήφους και τροποποιούσε το Σύνταγμα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Οι λόγοι αναπομπής καταγράφονται στην επιστολή του Προέδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον νόμο που ψήφισε με 37 ψήφους η Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Πέμπτη και προνοούσε την τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να διασφαλιστεί συνταγματικά το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία που να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 38 βουλευτές, αντί 37 που ψήφισαν τελικά την τροποποίηση.

Οι λόγοι αναπομπής που καταγράφονται στην επιστολή του Προέδρου αναφέρουν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ότι τίθεται ζήτημα ομαλής και εναρμονισμένης σύζευξης του προτεινόμενου άρθρου 7Α και άλλων συνταγματικών διατάξεων, όπως του Άρθρου 146 του Συντάγματος.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι "επιβάλλεται όπως η παράγραφος (α) του προτεινόμενου νέου Άρθρου 7Α, τεθεί υπό επιφύλαξη νόμου για σκοπούς συνταγματικής τάξης και συνοχής του δικαίου", καθώς και ότι εντοπίζονται ζητήματα διαδικαστικής φύσης, κάνοντας αναφορά στον αριθμό θετικών ψήφων για τη συνταγματική τροποποίηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρει στην επιστολή του ότι τα παραπάνω ζητήματα "ενδείκνυται να αντιμετωπιστούν ώστε ο υπό αναπομπή Νόμος να συνάδει, κατά τρόπο εναρμονισμένο και συμβατό, με τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play