Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό Συμβούλιο στο νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το οποίο παίρνει και επίσημα πλέον τον δρόμο προς τη Βουλή και, πιο συγκεκριμένα, για την Επιτροπή Παιδείας. Μπορεί να πέρασε η πρόταση του ΥΠΑΝ από το Υπουργικό, ωστόσο ο δρόμος, μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησής της σε επίπεδο Βουλής και την ψήφισή της στην ολομέλεια, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ενδεικτική των αντιδράσεων που υπάρχουν η χθεσινή παρέμβαση της προέδρου της ΠΟΕΔ, Μύριας Βασιλείου, η οποία, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε τη δυσφορία της Οργάνωσης για το γεγονός ότι η Εκτελεστική Εξουσία προχώρησε, «χωρίς να υπάρχει κάτι συμφωνημένο». Κάλεσε δε το υπουργείο, έστω και την υστάτη, όπως διορθώσει την πρότασή του, στέλνοντας παράλληλα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα-προειδοποίηση: «για να μην τρέχουμε και πάλι εκ των υστέρων και να αποφευχθεί αχρείαστη αναστάτωση στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης».
«Δεν θα συζητάμε επ' αόριστον»
Πάντως από πλευράς κυβέρνησης, τόσο η ίδια η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εναρκτήρια τοποθέτηση κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού, έστειλαν το μήνυμα ότι έχει γίνει αρκετή συζήτηση και ότι είναι ώρα να προχωρήσουμε με αλλαγές. «Το υφιστάμενο μοντέλο είναι απηρχαιωμένο, ποτέ δεν έγιναν σοβαρές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης, όλοι πρέπει να αξιολογούνται και το πιο σημαντικό είναι να αξιολογούνται σωστά και είναι κάτι που είναι και προς όφελος των εκπαιδευτικών, προς όφελος των μαθητών μας, προς όφελος της προσφερόμενης Εκπαίδευσης, με διαφανείς διαδικασίες. Υπάρχουν πολλαπλές πηγές αξιολόγησης, υπάρχουν μετρήσιμα παιδαγωγικά κριτήρια, χωρίζεται σε τρεις φάσεις: πριν τη μονιμοποίηση ενός εκπαιδευτικού, μετά τη μονιμοποίηση, πριν την προαγωγή και μετά την προαγωγή. Ευελπιστώ, το στέλνουμε στη Βουλή, ότι σύντομα θα υπάρξει ψήφιση από τη Βουλή για να μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι συζητήσεις έγιναν εδώ και μήνες και «δεν μπορούμε να συζητάμε επ' αόριστον». «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι μια πράξη ευθύνης και προοπτικής, για την οποία ως κυβέρνηση εργαζόμαστε εδώ και μήνες. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για το σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό, συμπεριληπτικό σχολείο που όλοι επιδιώκουμε», είπε από πλευράς της η υπουργός Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ) ανέφεραν ότι ο διάλογος με το υπουργείο δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ η ηγεσία της συντεχνίας έχει ήδη απορρίψει την πρόταση του υπουργείου και ετοιμάζεται για δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου 2025, στο οποίο η βάση των εκπαιδευτικών θα κληθεί να αποφασίσει υπέρ ή εναντίον της πρότασης, με το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων να μην μοιάζει και τόσο απομακρυσμένο.