Η υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, έδωσε οδηγίες για την άμεση απόσυρση της έκδοσης που αφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στην 19η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2025, διότι δεν είχε εγκριθεί από το υφυπουργείο και περιείχε «προβληματικές αναφορές» σε σχέση με το Κυπριακό. Παράλληλα, ζήτησε σχετική έκθεση από την επιμελητική ομάδα και το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Χατζηκυριάκου, μέλος της συγγραφικής ομάδας της επίμαχης έκδοσης, χαρακτήρισε την εξέλιξη ανησυχητική, επισημαίνοντας ότι η απόφαση θέτει ζητήματα ελευθερίας λόγου και καλλιτεχνικής έκφρασης. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, σημείωσε, η καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή παραγωγή δεν πρέπει να υπόκειται σε κρατικό έλεγχο ή λογοκρισία, ακόμη κι αν χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους. «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά πρέπει να σας πω. Δεν αφορούν μόνον το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή την έκδοση ή τη μη έκδοση αυτού του βιβλίου. Έχουν να κάνουν με το επίπεδο τής ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε ό,τι είναι η χώρα. Και εξηγούμαι: ο καλλιτεχνικός κόσμος ή ο ακαδημαϊκός κόσμος δεν μπορούν σε μία ελεύθερη, σε μία δημοκρατική χώρα, να ελέγχονται και να λογοκρίνονται είτε από τη Βουλή είτε από το υπουργείο είτε από οπουδήποτε αλλού» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ Χατζηκυριάκου έθεσε το ευρύτερο ζήτημα τού ποιος αποφασίζει τι θεωρείται “εθνικά αποδεκτό”. «Υπάρχουν δύο ειδών κράτη, που συμμετέχουν σε αυτές τις Μπιενάλε. Αυτά που ελέγχουν την επίσημη άποψη και την προωθούν, και αυτά τα οποία επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών ή των ακαδημαϊκών [..] Να θυμίσω ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα πως στην τελευταία σελίδα της εν λόγω έκδοσης υπάρχει μία διευκρίνηση, η οποία λέει ότι οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το βιβλίο δεν εκφράζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το υφυπουργείο Πολιτισμού. «Εάν κάποιος, είτε κρατικός φορέας είτε ένας ιδιωτικός φορέας, έρθει και πει ότι, ξέρετε, οι απόψεις του κυρίου Αϊνστάιν δεν μας αρέσουν πολιτικά. Και δεν θα δώσουμε θέση, δεν θα δώσουμε χρηματοδότηση στον κύριο Αϊνστάιν, ο κύριος Αϊνστάιν σήμερα δεν θα είχε θέση σε πολλά πανεπιστήμια» πρόσθεσε ο Καθηγητής.
Ακούστε την παρέμβαση τού Δρος Αντώνη Χατζηκυριάκου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: