Δέκα με 15 καταγγελίες εναντίον δικηγόρων υποβάλλονται κάθε μήνα ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ). Σήμερα, εκκρεμούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο προς εκδίκαση περίπου 150 υποθέσεις.
Όπως δήλωσε χθες στον «Π» ο πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς, (φωτο) στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις δικηγόρων που, αφενός, διέπραξαν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και, αφετέρου, κρίθηκαν ένοχοι σε ποινικά δικαστήρια για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
Τις καταγγελίες εναντίον των δικηγόρων ερευνούν συνάδελφοί τους και τις υποθέσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τις παρουσιάζουν και πάλι δικηγόροι ως κατήγοροι. Οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν τον ρόλο είτε του ερευνώντα λειτουργού είτε του κατήγορου επιλέγονται από ονομαστικό κατάλογο που έχει ενώπιόν της η γραμματεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου στον οποίον προστίθενται οι δικηγόροι που εκφράζουν ενδιαφέρον.
Επί της διαδικασίας, ο ερευνών λειτουργός αναλαμβάνει τη διερεύνηση της καταγγελίας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί το βάσιμό της, τότε, καταρτίζεται κατηγορητήριο και η υπόθεση παρουσιάζεται από τον κατήγορο ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί ως οιωνεί δικαστήριο.
Ποιοι έχασαν την άδειά τους
Τα έτη 2022 και 2023 το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔΣ επέβαλε την ποινή της διαγραφής από το μητρώο των δικηγόρων σε τέσσερις δικηγόρους για τη διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών αδικημάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της απάτης, που διώκεται και ποινικά. Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως και τα ονόματα όσων διαγράφηκαν από το μητρώο των δικηγόρων και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΠΔΣ για σκοπούς προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους ακόλουθους: Παύλο Χριστοδούλου-καταδίκη 14/07/2023, Δήμο Χριστοδούλου-καταδίκη 18/03/2023, Ρίνα Σιάλαρου-καταδίκη 14/10/2022, και Δέσπω Παπαχρυσοστόμου-καταδίκη 14/02/2022.
Χθες, είχαμε άλλη μια καταδίκη δικηγόρου από ποινικό δικαστήριο. Tο Μόνιμο Κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στον δικηγόρο Γιώργο Γιάγκου, 34 χρόνων, σε σχέση με υπόθεση εξαπάτησης πελάτη του από τον οποίον απέσπασε χιλιάδες ευρώ, ενώ κατάφερε να δεσμεύσει και περιουσία του για να διασφαλίσει δήθεν δικηγορική αμοιβή ύψους €2 εκατ. Για τέτοιου είδους αδικήματα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο επιβάλλει την ποινή της διαγραφής από το μητρώο των δικηγόρων.
Καταγγελία με παράβολο
Οι καταγγελίες στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔΣ υποβάλλονται γραπτώς και συνοδεύονται από παράβολο, ύψους €68. Πειθαρχική διαδικασία μπορεί να κινηθεί και εναντίον ασκούμενων δικηγόρων. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν έχει εξουσία να κρίνει κατά πόσο ένας δικηγόρος χειρίστηκε σωστά μία υπόθεση ή όχι, ούτε και αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα ο λανθασμένος χειρισμός υπόθεσης.
Οι ποινές που μπορεί να επιβάλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο σε δικηγόρο ή ασκούμενο δικηγόρο είναι οι ακόλουθες: Διαγραφή από το μητρώο των δικηγόρων, αναστολή άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, πρόστιμο μέχρι €20.000 και επίπληξη.