Εφιαλτικό βράδυ στη Χίο: Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα, εξετάζεται ο εμπρησμός

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Μέσα σε δύο ημέρες, έχουν ξεσπάσει πέντε πυρκαγιές- Αυξήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 290 να επιχειρούν στα μέτωπα και το πρωί θα προστεθούν ακόμη 154

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο, με τις εστίες φωτιάς να μαίνονται για δεύτερο 24ωρο. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους να δοκιμάζονται, καθώς οι φλόγες απειλούν τις περιουσίες τους και μετατρέπουν το πράσινο του νησιού σε στάχτη. Πεύκα και ελαιόδεντρα καίγονται ενώ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Το βράδυ της Δευτέρας, εκδόθηκαν δύο μηνύματα του  112.  Ένα για την εκκένωση των περιοχών Βερβεράτο και Ζυφιάς και άλλο ένα για το Λίθι.

Το πρώτο μήνυμα του 112 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βερβεράτο & Ζυφιάς Χίου απομακρυνθείτε προς την πόλη της Χίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 


Το δεύτερο μήνυμα του 112  που εκδόθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έλεγε:  «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίθι Χίου απομακρυνθείτε μέσω Κοντελόπου προς Κοινοτική αίθουσα Νεοχωρίου»




Οι επίγειες δυνάμεις επικεντρώνονται στο κομμάτι προς Δαφνώνα, στα δυτικά της πόλης της Χίου, έχοντας διασπαρεί σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς για να αντιμετωπίσουν εστίες, καταβάλλοντας την ίδια ώρα μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο.

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που θα επιχειρούν να περιορίσουν τις εστίες φωτιάς καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σε συνδυασμό με τους μειωμένους σε ένταση ανέμους καθώς και τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας θα φέρουν θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες που γίνονται

Μέσα σε δύο ημέρες, έχουν εκδηλωθεί πέντε πυρκαγιές στο νησί. Συγκεκριμένα, την Κυριακή ξέσπασαν φωτιές σε Κοφινά, Αγία Άννα και Άγιο Μακάριο Βροντάδων. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ξέσπασε νέο μέτωπο, στην περιοχή Άγιος Μάρκος ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή Αγιάσματα.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη με 290 πυροσβέστες με 40 οχήματα, εκ των οποίων οι 82 έφτασαν αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το πρωί στο νησί θα έχουν προστεθεί στις υπάρχουσες δυνάμεις ακόμα 154 πυροσβέστες και 15 οχήματα που αναμένονται από Καβάλα και Πειραιά.

Συνδράμουν 21 πεζοπόρα ενώ νωρίτερα επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα (ένα για συντονισμό). Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Εφιαλτικό βράδυ στη Χίο

 

Εξετάζεται ο εμπρησμός

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετέβη στη Χίο συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου. Όπως είπε ο υπουργός η Πολιτεία εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας, δηλαδή εμπρησμών και προσέθεσε ότι από χθες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες πυρκαγιές «σε πολλαπλά, γεωγραφικά ασύνδετα σημεία του νησιού - ένα μοτίβο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο».

«Όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε τόσο διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές. Επίσης έστειλε αυστηρό μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών και να προκαλεί χάος με προσχεδιασμένες ενέργειες, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Εφιαλτικό βράδυ στη Χίο: Νέο 112 για εκκένωση περιοχών - Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα, εξετάζεται ο εμπρησμός
Εφιαλτική νύχτα στη Χίο

 

Εκκενώσεις με 112

Το 112 έχει στείλει μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια Χίου.Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια Χίου απομακρυνθείτε μέσω Κοντελόπου προς το κλειστό γυμναστήριο Λιβαδίων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σημειώνεται ότι σε ετοιμότητα για άμεση απομάκρυνση από τα σπίτια τους βρίσκονται οι κάτοικοι και του οικισμού Λεπτόποδα στη Βόρεια Χίο, ύστερα από μήνυμα του 112.

Τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα Ρεστά και την Αγία Παρασκευή. Αργότερα εστάλη μήνυμα στους κατοίκους σε Άγιο Γεώργιο Συκούσης και Δαφνώνα να απομακρυνθούν προς την πόλη της Χίου.

Την Κυριακή, είχαν εκκενωθεί ο Άγιος Μακάριος, ο Άγιος Μάρκος και οι Καρυές.


Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την καταστροφή

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορική αποτύπωση των καμένων εκτάσεων και των ενεργών εστιών φωτιάς στο νησί. Η δορυφορική αποτύπωση έγινε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 και δείχνουν την έκταση της καταστροφής στις 12:20 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Δευτέρας 23 Ιουνίου 2025.

Εφιαλτικό βράδυ στη Χίο: Νέο 112 για εκκένωση περιοχών - Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα, εξετάζεται ο εμπρησμός

 


Μεταφορά του καπνού από τις πυρκαγιές στη Χίο σε Κυκλάδες και Κρήτη

Αξίζει να επισημανθεί ότι όπως τονίζει ο κόμβος πληροφόρησης για την Ατμοσφαιρική Σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, που συντονίζεται από την ομάδα NOA-ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναλύοντας τα δεδομένα δορυφορικών παρατηρήσεων της παραμέτρου Fire Radiative Power από το δορυφόρο Meteosat Second Generation (MSG) και τις κατάλληλες παραμετροποιήσεις των εκπομπών καπνού, έγινε εκκίνηση του προγνωστικού μοντέλου διασποράς FLEXPART του AtmoHub για την πρόγνωση της μεταφοράς του καπνού που εκλύθηκε το πρωί της 23ης Ιουνίου, με χρονικό ορίζοντα έως τις 23:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόγνωσης, ο καπνός μεταφέρεται νότια από τη Χίο, με κύριες περιοχές επίδρασης τις Κυκλάδες, ιδιαίτερα τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ίο και την Νάξο, καθώς και τη Κρήτη.


Εφιαλτικό βράδυ στη Χίο: Νέο 112 για εκκένωση περιοχών - Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα, εξετάζεται ο εμπρησμός

Protothema.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play