Νέα μέθοδο ανάκτησης χρυσού από πεταμένα κινητά και λάπτοπ παρουσίασαν επιστήμονες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η ζήτηση για χρυσό παραμένει σταθερά υψηλή, λόγω της χρήσης του σε τομείς όπως η ηλεκτρονική βιομηχανία, η χημική παραγωγή και η αεροδιαστημική.

Το 2022, η ανθρωπότητα παρήγαγε περίπου 62 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, αρκετούς για να γεμίσουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια απορριμματοφόρα. Πρόκειται για μια αύξηση 82% σε σχέση με το 2010, ενώ μέχρι το 2030 τα ηλεκτρονικά απόβλητα προβλέπεται να φτάσουν τους 82 εκατομμύρια τόνους.

Τα απόβλητα περιλαμβάνουν παλιά λάπτοπ και smartphones, τα οποία περιέχουν πολύτιμα υλικά όπως ο χρυσός. Λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών συλλέγεται και ανακυκλώνεται σωστά. Ωστόσο, μια νέα τεχνική για την ασφαλή και βιώσιμη εξόρυξη χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα που αναπτύξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Φλίντερς στην Αυστραλία, θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Η νέα τεχνική εξόρυξης χρυσού, η οποία περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Sustainability, θα μπορούσε επίσης να καταστήσει την εξόρυξη χρυσού σε μικρή κλίμακα λιγότερο τοξική για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Τα προβλήματα της εξόρυξης

Η ζήτηση για χρυσό παραμένει σταθερά υψηλή, λόγω της χρήσης του σε τομείς όπως η ηλεκτρονική βιομηχανία, η χημική παραγωγή και η αεροδιαστημική. Ωστόσο, η εξόρυξή του συνοδεύεται από σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η αποψίλωση των δασών και η χρήση τοξικών χημικών, αναφέρει το The Conversation.

Στην επίσημη, μεγάλης κλίμακας εξόρυξη, οι εταιρείες κάνουν χρήση του εξαιρετικά τοξικού κυανίου, που αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον. Στην μικρής κλίμακας «χειρονακτική» εξόρυξη, χρησιμοποιείται εκτενώς ο υδράργυρος. Η επαφή με υδράργυρο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και προκαλεί εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση

Η νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα προσφέρει μια καθαρότερη λύση από το κυάνιο και τον υδράργυρο. Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέως, ενός χημικού που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία νερού και στην απολύμανση πισινών. Όταν αυτή η ευρέως διαθέσιμη και φθηνή χημική ουσία ενεργοποιείται με αλατόνερο, μπορεί να αντιδράσει με τον χρυσό και να τον μετατρέψει σε υδατοδιαλυτή μορφή, καθιστώντας την εξαγωγή του πιο εύκολη και ασφαλή.

Η ανάκτηση του χρυσού από το διάλυμα επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού πολυμερούς απορροφητικού μέσου, πλούσιου σε θείο, που εφηύραν οι επιστήμονες. Το πολυμερές αυτό λειτουργεί ως σπόγγος που δεσμεύει επιλεκτικά τον χρυσό, ακόμη και όταν υπάρχουν άλλα μέταλλα στο μίγμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πολυμερές αυτό παράγεται από στοιχειακό θείο, μια φθηνή και άφθονη πρώτη ύλη – πρόκειται για υποπροϊόν της πετρελαϊκής βιομηχανίας που περισσεύει και δεν αξιοποιείται.

Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε σε μεταλλεύματα, σε πλακέτες κυκλωμάτων από παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε επιστημονικά απόβλητα. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέπτυξαν μεθόδους για την αναγέννηση και επαναχρησιμοποίηση τόσο του χημικού διαλύματος όσο και του πολυμερούς απορροφητικού, αλλά και για τον καθαρισμό και την ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιείται στη διαδικασία – ενισχύοντας έτσι την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Στο μέλλον, η ομάδα σχεδιάζει να συνεργαστεί με βιομηχανίες, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τη δοκιμή της μεθόδου σε μικρής κλίμακας εξορυκτικές δραστηριότητες. Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι δημιουργία ενός ασφαλούς, αποδοτικού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος ανάκτησης χρυσού, που δεν θα βασίζεται πλέον σε επικίνδυνες ουσίες όπως ο υδράργυρος και το κυάνιο.

Ποιες συσκευές μας περιέχουν χρυσό

Ορισμένες συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μπορεί να περιέχουν χρυσό, αν και σε μικρές ποσότητες. Ανάμεσά τους:

  • Τηλεοράσεις και οθόνες LCD/LED: Ο χρυσός χρησιμοποιείται στις συνδέσεις των κυκλωμάτων.
  • Επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές: Στις μητρικές πλακέτες, στα τσιπ και στους συνδέσμους.
  • Κινητά τηλέφωνα: Σε εσωτερικές συνδέσεις και κυκλώματα.
  • Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές: Σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
  • Εκτυπωτές: Σε ηλεκτρονικές πλακέτες.
  • DVD και Blu-ray players: Σε εσωτερικά κυκλώματα.
  • Φούρνοι μικροκυμάτων: Σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και εξαρτήματα.
  • Κλιματιστικά: Σε ορισμένα από τα κυκλώματά τους.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play