Διεξαγωγή νέας μελέτης αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης στην Κρατική Έκθεση, στη Λευκωσία, αποφασίστηκε στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τους υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Μεταφορών, Εσωτερικών και του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία στις 14/9/2022, ενέκρινε τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ζώνης/Εκθεσιακού Χώρου στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης. Όπως πληροφορείται ο «Π», από τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό δεν ακυρώνεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2022, αλλά θα ανατεθεί σε επιστημονική ομάδα η διενέργεια νέας μελέτης ώστε να υπάρξουν στο τραπέζι περισσότερες επιλογές για την αξιοποίηση του χώρου. Η ιδέα για δημιουργία κέντρου καινοτομίας δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Π» σκοπός της νέας μελέτης είναι να υπάρξουν κι άλλες επιλογές ώστε να επιλεχθεί η ανάπτυξη η οποία να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και ταυτόχρονα να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανού ανέφερε ότι στη σύσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς αξιοποιούνται υποδομές, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδότησης στον τομέα της τεχνολογίας της έρευνας και της καινοτομίας που είναι βασικός πυλώνας για την κυβέρνηση, με στόχο να αναπτυχθεί αναλόγως αυτός ο πολύ σημαντικός τομέας. Ερωτηθείς για το αν συζητήθηκε η λειτουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου και αξιοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ανταλλάχθηκαν απόψεις και γι' αυτόν τον χώρο. «Ήταν μια γενική ανταλλαγή απόψεων, μια γενική συζήτηση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε ως χώρα, ως κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα», αρκέστηκε να πει. Ερωτηθείς κατά πόσον έγινε συζήτηση και για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου, θέμα «το οποίο χρονίζει», είπε ότι ήταν και εκείνο μέρος της ανταλλαγής απόψεων και της συζήτησης που έγινε.
Η προηγούμενη μελέτη
Το 2019, συστάθηκε Ομάδα Έργου με σκοπό την ετοιμασία ολοκληρωμένης πρότασης για την αξιοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης. Η Ομάδα Έργου, αναγνωρίζοντας ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν σημαντικούς μοχλούς μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων, μελέτησε τις διεθνείς τάσεις που η έρευνα και η καινοτομία μετατοπίζονται από απομακρυσμένες περιοχές μέσα στις πόλεις. Περαιτέρω, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου. Προς τον σκοπό αυτόν, πραγματοποίησε ευρεία διαβούλευση με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και κατέληξε ότι οι προτιμητέες πιθανές επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου είναι η δημιουργία ζώνης καινοτομίας ή/και ζώνης επιχειρηματικότητας/εκθεσιακών χώρων.
Η Ζώνη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την κουλτούρα της καινοτομίας, της συνεργασίας, της μεταφοράς γνώσης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη διαχείριση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ εταιρειών, επιχειρηματιών και επιστημόνων, δημιουργώντας συνέργειες, συνεργασία και νέες επιχειρήσεις.
Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν την ανέγερση γραφειακών και άλλων κοινών χώρων εργασίας, κέντρου έρευνας και καινοτομίας καθώς και επιχειρηματικού κέντρου και υψηλών προδιαγραφών σύγχρονου εκθεσιακού/συνεδριακού χώρου 10.000 τ.μ. για φιλοξενία ενός ευρέος φάσματος συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων. Στις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται ξενοδοχείο, οικιστικοί χώροι, εστιατόρια/καφετέριες και καταστήματα με στόχο τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας στον χώρο, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.
Με στόχο τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή, σημαντική έκταση καταλαμβάνει το πάρκο το οποίο σχεδιάστηκε αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υποχρεωτικό δημόσιο πράσινο για τη λειτουργική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του υπό μελέτη χώρου και τη βελτίωση της συνδεσιμότητάς του με τις άμεσα γειτνιάζουσες περιοχές. Για την παρακολούθηση και υλοποίηση του έργου συστάθηκαν διυπουργική και καθοδηγητική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και ο Δήμος Έγκωμης.
Σημειώνεται ότι η συνολική έκταση στην Κρατική Έκθεση ανέρχεται περίπου στις 250.000 τ.μ. Οι αναπτύξεις που πρότεινε η επιστημονική επιτροπή καλύπτουν έκταση περίπου 80.000 τ.μ και η υπόλοιπη έκταση εάν υιοθετηθεί η εισήγησή τους θα αξιοποιηθεί για χώρους πρασίνου και πάρκα.