«Στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων κάθε λεπτό μετράει». Μια φράση που ακούμε συχνά. Την έχουμε ακούσει αλλά λίγοι από εμάς αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει. Πέντε ή και δέκα λεπτά μπορεί να στοιχίσουν μια ζωή, σε περίπτωση καρδιακού ατυχήματος ή ενός σοβαρού τροχαίου. Στη βελτιστοποίηση των δρομολογίων των ασθενοφόρων στην Κύπρο, ούτως ώστε να μπορούν τα ασθενοφόρα να φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους, έρχεται να συμβάλει το νέο έργο («RESTART 2016-2020», CO-DEVELOP, RIF) SmartPLAIGO. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας τεχνικές μαθηματικού προγραμματισμού, προηγμένους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Το έργο εστιάζει στη βελτιστοποίηση της αποστολής ασθενοφόρων, στη βελτίωση των χρόνων απόκρισής τους και στην ενίσχυση της γενικότερης υποδομής δημόσιας υγείας. Αυτή η συλλογική προσπάθεια περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης» ως συντονιστή του έργου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT), της εταιρείας Stremble Ventures Ltd (STR) και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Μαζί, αυτοί οι φορείς στοχεύουν στην ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π» η δρ Μαρία Αναστασιάδου, συντονίστρια του έργου, πρόκειται για ένα έργο, με προϋπολογισμό 600 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των ανθρώπων που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, είτε είναι στο κέντρο κλήσεων είτε μιλάμε για το πλήρωμα του ασθενοφόρου. «Έρχεται μια κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, το άτομο που θα πάρει την κλήση θα μπορεί να δει μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργήσουμε πού είναι το πιο κοντινό ασθενοφόρο και θα στέλνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο πλήρωμα, το οποίο θα αναλάβει το περιστατικό. Θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι εξοπλισμό χρειάζεται να πάρουν μαζί τους, τι ανάγκες έχει ο ασθενής, ενώ στο ειδικό tablet που θα υπάρχει εντός του ασθενοφόρου θα λάβουν οδηγίες ως προς το ποια είναι η πιο σύντομη διαδρομή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο περιστατικό», είπε η δρ Αναστασιάδου, εξηγώντας πώς θα λειτουργεί το σύστημα. Ακόμη, πρόσθεσε, «σε περίπτωση που βρουν κίνηση ή για κάποιο λόγο χρειαστεί να αλλάξουν διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους, το σύστημα θα τους δίνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις προκειμένου να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επίσης εξήγησε ότι από το τηλεφωνικό κέντρο θα μπορούν να βλέπουν πού βρίσκεται το κάθε ασθενοφόρο και θα μπορούν σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν.
«Αν για παράδειγμα έχεις ένα ασθενοφόρο το οποίο βρίσκεται στον δρόμο για να πάει σε ένα περιστατικό, το οποίο δεν είναι σοβαρό, δεν κινδυνεύει με λίγα λόγια η ζωή του πάσχοντα. Την ίδια στιγμή έρχεται μια κλήση για σοβαρό περιστατικό, ένα καρδιακό για παράδειγμα και το ασθενοφόρο που πάει στο άλλο το περιστατικό είναι κοντά στην περιοχή που έγινε το σοβαρό το περιστατικό, τότε θα μπορεί να ληφθεί η απόφαση από το κέντρο συντονισμού των κλήσεων και να πάει το ασθενοφόρο που είναι κοντά εκεί. Με συνοπτικές διαδικασίες θα ενημερώνεται το σύστημα που θα είναι εγκατεστημένο στο ασθενοφόρο, και θα ξέρει ο οδηγός του ασθενοφόρου και το υπόλοιπο πλήρωμα ότι άλλαξαν προορισμό και γιατί έγινε αυτή η αλλαγή», είπε η συντονίστρια του προγράμματος. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων και τη διασφάλιση της επικοινωνίας και συντονισμού, υπόσχεται να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εξασφαλίζοντας καλύτερη περίθαλψη και ασφάλεια για τους πολίτες.
«Ερατοσθένης»
Όσον αφορά το πότε θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα, η δρ Αναστασιάδου σημείωσε ότι αυτό θα γίνει σε δύο χρόνια από τώρα, καθώς οι εργασίες αρχίζουν επίσημα στις 15 Μαΐου 2024. Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι το σημαντικό αυτό έργο εμπίπτει στα πλαίσια της δράσης του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης». Το Κέντρο δημιουργήθηκε το 2020, με έδρα τη Λεμεσό, μέσω του έργου EXCELSIOR και αποτελεί αναμφισβήτητα καθοριστικό παράγοντα για να εισέλθει η Κύπρος στη διαστημική αρένα. Το Κέντρο ασχολείται με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και παρατήρησης Γης σε διάφορους τομείς, όπως η ατμόσφαιρα και το κλίμα, η γεωργία και η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ανθεκτικές κοινωνίες σε πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.ά. Είναι ο βασικός εταίρος του κράτους για την ανάδειξη της θέσης της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας και αναμένεται να εργοδοτήσει πέραν των 150 ερευνητών τα επόμενα 15 χρόνια.