Στα χέρια της Επιτροπής Ελέγχου του ΚΟΑ βρίσκεται η έκθεση γεγονότων που ζήτησε από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο αναφορικά με τον παιδεραστή προπονητή – διαιτητή που εργοδοτούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έκθεση γεγονότων διαβιβάστηκε στον ΚΟΑ την περασμένη Τετάρτη και τυγχάνει επισταμένης μελέτης. Μεταξύ άλλων, το δ.σ. της ομοσπονδίας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον ΚΟΑ για τα ακόλουθα:
1 Τους λόγους που δεν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο εν λόγω προπονητής ενώ δικαζόταν για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης. Αντίθετα, συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντα του και να συναναστρέφεται με ανήλικα πρόσωπα.
2 Τους λόγους που η ομοσπονδία απέκρυψε το γεγονός και δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τον ΚΟΑ ότι, προπονητής – διαιτητής του Τζούντο δικάζεται για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης.
3 Τους λόγους που η ομοσπονδία αρνήθηκε στον ΚΟΑ, μετά τη δημοσιοποίηση της καταδίκης του προπονητή – διαιτητή ότι, γνώριζε για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως αποκαλύφθηκε, όχι μόνο γνώριζαν, αλλά μέλη του δ.σ. της ομοσπονδίας Τζούντο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του παιδεραστή.

Δεν παραιτούνται
Δέον να σημειωθεί ότι, ο κ. Ιωάννου κάλεσε δημόσια το δ.σ. της Ομοσπονδίας Τζούντο να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, αλλά…ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Πώς τον λένε;
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι, ένας υπάλληλος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Τζούντο, προπονητής και διαιτητής αγώνων, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης και ουδείς ανακοίνωσε το όνομά του. Η δικαστική απόφαση δεν κυκλοφόρησε καθώς περιλαμβάνεται μαρτυρία ανήλικου προσώπου. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο που έχει την ευθύνη για να ανακοινώσει το όνομά του δεν το έπραξε προφανώς για να τον προστατέψει, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής του. Το μόνο που μας ανακοίνωσε την περ. Τετάρτη η Ομοσπονδία είναι τη διαγραφή του παιδεραστή από τα μητρώα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ΚΟΑ και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, για το κατά πόσο ο οργανισμός νομιμοποιείται να ανακοινώσει το όνομά του καθώς δεν ήταν δικός του υπάλληλος, αλλά της Ομοσπονδίας Τζούντο. Επί τούτου αναμένονται εξελίξεις.
Εμπλοκή Αστυνομίας
Το ζήτημα που απασχολεί τον ΚΟΑ αυτή τη στιγμή είναι κατά πόσο διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα από πλευράς της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Τζούντο με τον τρόπο που ενήργησε. Ο ΚΟΑ ζήτησε την άποψη του νομικού του συμβούλου.
Σύλληψη προπονητή μπάσκετ
Στο μεταξύ, υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης εξετάζεται εναντίον προπονητή καλαθόσφαιρας, ο οποίος, πριν από έναν μήνα τέθηκε υπό κράτηση προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Να σημειωθεί ότι, εναντίον του συγκεκριμένου προπονητή υπήρξε και στο παρελθόν άλλη καταγγελία, η οποία όμως δεν προχώρησε καθώς το θύμα δεν έδωσε κατάθεση.