Από τις 17 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή, οι διασώστες θα απέχουν από οποιοδήποτε άλλο καθήκον τους, πλην της εξυπηρέτησης επειγόντων περιστατικών. Όπως εξηγεί σε δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, Μιχάλη Αρέστη, «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είμαστε όλοι και όλοι 70 διασώστες, είμαστε μείον 15 άτομα προσωπικό. Δεν τα βγάζουμε πέρα και το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις και «θα» το ένα «θα» μετά το άλλο».
Πέραν της στελέχωσης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, οι διασώστες καταγγέλλουν ότι παρά τις υποσχέσεις που έχουν λάβει εδώ και χρόνια δεν έχει προχωρήσει το νομοσχέδιο που αφορά την κατοχύρωση του επαγγέλματος τους. «Από το 2011 συζητούμε για το μητρώο διασωστών και την κατοχύρωση του επαγγέλματος. Από το 2011 ακούμε μόνο υποσχέσεις και λόγια. Πέρσι μετά από πολύ κόπο και αφού κτυπήσαμε πολλές πόρτες φτάσαμε τον Απρίλιο να μας δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο. Από τον Απρίλιο περιμένουμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει το θέμα, για να πάει το νομοσχέδιο στην Βουλή» είπε ο κύριος Αρέστη για να προσθέσει «Μας λένε να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Ζητούμε τόσα χρόνια τα αυτονόητα και μας λένε κάνετε υπομονή. Είμαστε εξουθενωμένοι. Θα πεθάνουμε σε λίγο πάνω στο τιμόνι του ασθενοφόρου και ακόμη θα μας κοροϊδεύουν ότι θα γίνει το μητρώο και θα κατοχυρωθεί το επάγγελμα».
Ερωτηθείς για τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από την μη κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη είπε ενδεικτικά ότι «πάμε στην τράπεζα να πάρουμε δάνειο για να αγοράσουμε ένα σπίτι, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας και είτε δεν δέχονται να μας το δώσουν γιατί δεν βρίσκουν στα συστήματα τους το επάγγελμα είτε μας δηλώνουν οδηγούς ταξί ή φορτηγού».
Όσον αφορά τα απεργιακά μέτρα διευκρίνισε ότι «δεν θα αφήσουμε να κινδυνέψει καμία ζωή. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα αλλά είναι εδώ και δύο χρόνια που προειδοποιούμε τους αρμόδιους φορείς ότι αν δεν κάνουν κάτι θα αναγκαστούμε να απεργήσουμε».