Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε δύο νέες τηλεφωνικές γραμμές (hotlines) στην προσπάθεια να επανενώσει Σύρους των οποίων την τύχη αγνοούν εδώ και χρόνια οι οικογένειές τους, προειδοποίησε ωστόσο πως πολλές περιπτώσεις θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να επιλυθούν.
Αφότου ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία πριν από 13 και πλέον χρόνια, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ/ICRC) έχει λάβει πάνω από 35.000 περιπτώσεις αγνοούμενων και αυξάνει τις προσπάθειές του ώστε να βοηθήσει να εντοπιστούν.
Ο Στεφάν Σακαλιάν, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο οργανισμός άνοιξε δύο τηλεφωνικές γραμμές αυτή την εβδομάδα: μία για τους κρατούμενους και μία για τις οικογένειες ώστε να προσπαθήσει να τους συνδέσει.
"Μπορούμε να τους παράσχουμε φροντίδα ψυχικής υγείας και ψυχολογική υποστήριξη... μπορούμε ακόμη και να τους βοηθήσουμε οικονομικά αν χρειάζεται ώστε να επανενωθούν", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.
Νομική βοήθεια και φροντίδα υγείας διατίθενται επίσης, ανέφερε δήλωση του ΔΕΕΣ. Το άνοιγμα των φυλακών του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δημιουργήσει ελπίδες για επανασυνδέσεις, με ορισμένους κρατούμενους να επανεμφανίζονται ενώ οι οικογένειές τους θεωρούσαν ότι είχαν εκτελεστεί πριν από χρόνια. Ωστόσο ο Σακαλιάν προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.
"Ας μην γελιόμαστε: το να δώσουμε απαντήσεις στους ανθρώπους θα πάρει εβδομάδες, μήνες και ίσως χρόνια, δεδομένης της ποσότητας των πληροφοριών που πρέπει να επεξεργαστούμε", είπε. "Η εργασία είναι τεράστια", πρόσθεσε. Η ΔΕΕΣ αναζητεί επίσης τρεις συναδέλφους της που απήχθησαν το 2013.
"Όπως όλοι θέλουμε να έχουμε ελπίδα και να επιδιώκουμε οποιοδήποτε σημάδι ή νέα που μπορεί να φέρουν κάποιο κλείσιμο για τις οικογένειές τους, αλλά, προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα νέο", πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία βλέπει πολλές προκλήσεις μπροστά για τη σταθεροποίηση της Συρίας, δήλωσε μέσω εκπροσώπου σήμερα, καθώς οι ηγέτες των ανταρτών επιδιώκουν να σφραγίσουν την εξουσία τους αφού κατέλαβαν τη χώρα.
«Ενώ έχουν υπάρξει εξελίξεις προς μια προσωρινή σταθεροποίηση σε ορισμένες πλευρές, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Γκέιρ Πέντερσεν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή».
Το Σαββατοκύριακο, ο Πέντερσεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ιορδανία και να συναντήσει Άραβες υπουργούς Εξωτερικών, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Πέντερσεν Τζένιφερ Φέντον. Θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Επίσης, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές δηλώνουν ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία, παρά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μια ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι πιθανό να αλλάξει την πολιτική της σύντομα.
«Χαιρόμαστε πραγματικά που ο Άσαντ έφυγε» είπε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Εργαζόμασταν για αυτό εδώ και πολύ, πολύ καιρό και η δουλειά έγινε. Το πρόβλημα είναι, τι θα συμβεί μετά;».
Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα που εκδίωξε τον Άσαντ την περασμένη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Επίσης, της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Έχοντας αυτά ως δεδομένα, σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε, να δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Ρις, σημειώνοντας ότι μολονότι η ηγεσία των ανταρτών στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα περί ενότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη πώς θα ενεργήσει.
ΚΥΠΕ