Σκηνές χάους από μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία - Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση (βίντεο, φώτος)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η αιτία του μπλακ άουτ είναι άγνωστη με όλα ενδεχόμενα να εξετάζονται ακόμη και αυτό της κυβερνοεπίθεσης.

Αντιμέτωπες με μια «μαζική» διακοπή ηλεκροδότησης είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα και τις αρμόδιες Αρχές να δίνουν μάχη με το χρόνο για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Η αιτία του μπλακ άουτ είναι άγνωστη με όλα ενδεχόμενα να εξετάζονται ακόμη και αυτό της κυβερνοεπίθεσης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία ενώ στη Γαλλία η διακοπή ήταν σύντομη με την ηλεκτροδότηση να έχει αποκατασταθεί.

Ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες ενέργειας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδρότηση. «Όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κατάστασης», τόνισε η Red Electrica. Πρόσθεσε πως ξεκινά σταδιακά η επαναφορά της ηλεκτροδρότησης στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε ότι στις 13:30 ώρα Ελλάδας σημειώθηκε μπλακάουτ σε όλη τη χώρα, ακινητοποιώντας όλα τα τρένα. Ο ισπανικός διαχειριστής αερογραμμών Aena ανακοίνωσε πως υπάρχουν προβλήματα και σε ισπανικά αεροδρόμια. Ενδεικτικά, το αεροδρόμιο Μπαράχας στη Μαδρίτη παραμένει χωρίς ρεύμα. Το μετρό της Βαλένθια ανακοίνωσε ότι ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία του.

Στο κέντρο της Μαδρίτης υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. Συνέπεια του μπλακ άουτ εκκενώθηκαν τμήματα του δικτύου μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η E-Redes, ισπανική εταιρεία παρακολούθησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση της σύνδεσης σε φάσεις. «Πρόκειται για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε.

Η ισπανική κυβέρνηση συγκάλεσε συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης στα κεντρικά γραφεία της Red Electrica, τόνισε η El Pais.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο υπουργός Ενέργειας βρίσκονται καθ' οδόν στις εγκαταστάσις της Red Electrica, σύμφωνα με το Cadena Ser.

Η Λιν Μόργκαν , που ζει στο Σανταρέμ της Πορτογαλίας, είπε ότι «δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχουν φανάρια και όλα είναι σε χάος».

Ο Λουίς, που ζει ακριβώς βόρεια της Λισαβόνας, λέει ότι σκέφτηκε ότι «ήταν προοίμιο πολέμου». Ο Γουέιντ μας είπε: «Είμαι στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης.

Το ρεύμα κόπηκε πριν από περίπου 40 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού. Η τροφοδοσία είναι ξανά ενεργοποιημένη τώρα, αλλά ακόμα δεν είναι ανοιχτές οι οθόνες της πύλης».

Οι ανακοινώσεις των φορέων ηλεκτροδότησης

Σύμφωνα με το Skynews, ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica, ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδιο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Ακόμη, η Endesa, μία άλλη ισπανική εταιρεία ηλεκτρισμού, διευκρινίζει ότι η βλάβη έχει λάβει πανεθνική έκταση, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα. 

 

Προβλήματα και στα μέσα μεταφοράς

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες επιβάτες χρειάστηκε να απομακρυνθούν αφού η διακοπή άφησε το μετρό της Βαρκελώνης χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα El Mundo. Η διακοπή ρεύματος φέρεται επίσης να έχει προκαλέσει προβλήματα και στην λειτουργία του τραμ της πόλης.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play