Στη σύλληψη οκτώ ανθρώπων προχώρησαν οι Αρχές στην Κίνα αφότου 233 μαθητές ενός νηπιαγωγείου που αρρώστησαν στην επαρχία Γκανσού στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας βρέθηκε ότι είχαν μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους.
Αυτό μετέδωσε την Τρίτη (8/7) ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας.
Από αυτά τα παιδιά, 201 νοσηλεύονται. Τα παιδιά πήγαιναν σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην πόλη Τιανσούι της Γκανσού, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022 και είχε 251 μαθητές, μετέδωσε το CCTV.
Το ίδιο μέσο πρόσθεσε ότι οι ερευνητές βρήκαν ίχνη μολύβδου στο φαγητό που είχε σερβιριστεί στα παιδιά. Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για πιθανή δηλητηρίαση από μόλυβδο από μπισκότα.
Τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης Jimu και The Cover, επικαλούμενα γονείς, ανέφεραν ότι στα συμπτώματα που εμφάνισαν τα παιδιά περιλαμβάνονται στομαχόπονος, πόνος στα πόδια, απώλεια όρεξης και απώλεια μαλλιών.
Σύμφωνα με το CCTV, οι αρχές εξακολουθούν να διενεργούν έρευνες στο προσωπικό του νηπιαγωγείου, περιλαμβανομένου του διευθυντή και του νομικού εκπροσώπου του, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ένας διευθυντής τέθηκε υπό κράτηση μαζί με επτά άλλα πρόσωπα ενώ δύο άλλα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση εν αναμονή της δίκης.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να καθορίσει λεπτομέρειες για τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου ούτε να διακριβώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες.
Ένας γονέας δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένοι από τους μαθητές είχαν εμφανίσει πόνους στο στομάχι και ναυτία και ότι κάποιων παιδιών μαύρισαν τα δόντια. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα δείγματα που συλλέχθηκαν από κέικ χουρμάδων και λουκανικοπιτάκια καλαμποκιού περιείχαν περισσότερες από 2.000 φορές τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα μολύβδου στα τρόφιμα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχολική διύθυνση είχε επιτρέψει στο προσωπικό της κουζίνας να προετοιμάζει φαγητό χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες αγορασμένες διαδικτυακά. Αυτές αργότερα διαπιστώθηκε ότι περιείχαν μόλυβδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ίδιου δικτύου, η συσκευασία που περιείχε τις χρωστικές έφερε σαφή ένδειξη ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται.
«Το περιστατικό έχει προκαλέσει σωματική και ψυχική βλάβη στα παιδιά και στους γονείς του νηπιαγωγείου Πεϊξίν και λυπούμαστε όλοι. Θα διδαχτούμε σημαντικά μαθήματα», μετέδωσε το δίκτυο επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Πολλά τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει βιώσει πολλά διατροφικά σκάνδαλα.
Η ασφάλεια των τροφίμων έχει βελτιωθεί στη χώρα έπειτα από μια σειρά σκανδάλων, περιλαμβανομένου εκείνου του 2008 με βρεφικό γάλα που περιείχε μελαμίνη, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο έξι βρεφών υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η οποία αποκάλυψε ότι μαγειρικό λάδι είχε χυθεί σε δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά καυσίμων, προκαλώντας οργή στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που διεξήχθησαν το 2022 διαπίστωσαν ότι τα ζητήματα ασφαλείας ήταν συχνότερα στη βιομηχανία της τροφοδοσίας και των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με ρεπορτάζ των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: cnn.gr