Η μεγαλύτερη χρονοκάψουλα του κόσμου άνοιξε μετά από 50 χρόνια - Τι αντικείμενα περιείχε, πού βρίσκεται

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η τελετή ανοίγματος της χρονοκάψουλας, η οποία είχε σφραγιστεί το 1975 με σκοπό να μείνει κλειστή για μισό αιώνα, έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου του 2025, στην μικρή πόλη Seward της Νεμπράσκα.

Η χρονοκάψουλα, γνωστή ως «The World's Largest Time Capsule», ήταν ιδέα του Χάρολντ Ντέιβισον ο οποίος εμπνεύστηκε από την έννοια του «μηνύματος στο μέλλον».

Θησαυροί από το 1975, σφραγισμένοι μέσα σε αυτό που η World Record Academy κάποτε ονόμασε «τη μεγαλύτερη χρονοκάψουλα του κόσμου», εκτίθενται στην Νεμπράσκα από την περασμένη Παρασκευή, προσελκύοντας εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα για να δουν από κοντά τα κειμήλια του παρελθόντος.

Χιλιάδες γράμματα, πέτρες, έργα τέχνης, ένα κοστούμι σε χρώμα πετρόλ και ακόμη και ένα κίτρινο ΙΧ μάρκας Chevy Vega είχαν διατηρηθεί μέσα στην κάψουλα — μια πύλη προς μια άλλη εποχή — για μισό αιώνα.

Η τελετή ανοίγματος της χρονοκάψουλας, η οποία είχε σφραγιστεί το 1975 με σκοπό να μείνει κλειστή για μισό αιώνα, έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου του 2025, στην μικρή πόλη Seward της Νεμπράσκα.

«Αυτό είναι το αποκορύφωμα 50 χρόνων σχεδιασμού από την πλευρά του πατέρα μου», είπε η Trish Davisson Johnson. «Ο πατέρας μου, Harold Davisson, ήθελε να περιμένει τα εγγόνια του να θυμούνται τη ζωή το 1975. Ήταν ένας μεγάλος υποστηρικτής της ζωής. Έκανε τα πάντα με μεγαλοπρέπεια», είπε στο NBC News. Τότε, η ερμητική σφράγιση των αντικειμένων ήταν από μόνο του ένα τεράστιο εγχείρημα και επίτευγμα, τόνισε η κόρη του εμπνευστή της χρονοκάψουλας, προσθέτοντας εμφατικά ότι ο πατέρας της δημιούργησε μέχρι και ένα σύστημα εξαερισμού για να αποτρέπει την υγρασία μέσα στην κάψουλα.

«Ήταν ένα μοναδικό τεχνολογικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πείραμα του παρελθόντος που στόχευε να προσφέρει στους μελλοντικούς πολίτες μια αυθεντική εικόνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, της αμερικανικής κουλτούρας και του τρόπου ζωής των ανθρώπων στα μέσα της δεκαετίας του ’70», σημειώνει από την πλευρά του το NBC.

Περιείχε πάνω από 5.000 αντικείμενα

Η χρονοκάψουλα, γνωστή ως «The World's Largest Time Capsule», ήταν ιδέα του Ντέιβισον ο οποίος εμπνεύστηκε από την έννοια του «μηνύματος στο μέλλον».

Με τη βοήθεια της τοπικής κοινότητας, δημιούργησε μια τεράστια υπόγεια κάψουλα από τσιμέντο, με συνολικό βάρος 45 τόνους. Το σχήμα της θύμιζε πυραμίδα και στόχος ήταν να διατηρηθούν αντικείμενα καθημερινής ζωής της εποχής σε καλή κατάσταση για τις μελλοντικές γενιές.

Η χρονοκάψουλα περιείχε πάνω από 5.000 αντικείμενα στο εσωτερικό της. Ανάμεσα τους υπήρχαν εφημερίδες, περιοδικά, σχολικά βιβλία, τηλεοράσεις, κονσόλες παιχνιδιών, φωτογραφίες, κασέτες με ηχητικά μηνύματα από οικογένειες προς τα εγγόνια τους, ακόμα και γράμματα σε αγέννητους απογόνους.

Το πιο εντυπωσιακό όμως αντικείμενο ήταν ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο Chevrolet Vega του 1975, το οποίο τοποθετήθηκε μέσα στην κάψουλα ως σύμβολο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας της εποχής.

 

 

Το περιεχόμενο της χρονοκάψουλας, που άνοιξε προ ημερών μετά από μισόν αιώνα / FACEBOOK

Το περιεχόμενο της χρονοκάψουλας, που άνοιξε προ ημερών μετά από μισόν αιώνα / FACEBOOK

Το άνοιγμα της κάψουλας έγινε σε μια πανηγυρική εκδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, δημοσιογράφων και απογόνων όσων είχαν βάλει αντικείμενα μέσα. Η στιγμή ήταν φορτισμένη συγκινησιακά. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κρατούσαν φωτογραφίες των γονιών ή των παππούδων τους, ελπίζοντας να βρουν κάποιο αναμνηστικό ή μήνυμα.

Όταν αφαιρέθηκαν τα πρώτα στρώματα τσιμέντου και ανοιγόταν ο μεγάλος μεταλλικός θάλαμος, οι πρώτες εικόνες προκάλεσαν δέος: πακέτα τυλιγμένα με προσοχή, ακόμα και έπιπλα, βιβλία και κουτιά γεμάτα VHS και κασέτες.

Το Chevrolet Vega, αν και επηρεασμένο από τον χρόνο, βρισκόταν ακόμα σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση. Η βαφή του, σε έντονο κίτρινο, είχε χάσει λίγη από τη λάμψη της, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχαν σημάδια υγρασίας και μούχλας. Παρ’ όλα αυτά, οι μηχανικοί που το εξέτασαν δήλωσαν ότι με συντήρηση θα μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως. Ήταν ένα σπάνιο παράδειγμα βιομηχανικού αντικειμένου που είχε διατηρηθεί ακέραιο σε υπόγειο περιβάλλον για πέντε δεκαετίες.

 

 

Η χρονοκάψουλα, γνωστή ως "The World's Largest Time Capsule", ήταν ιδέα του Ντέιβισον ο οποίος εμπνεύστηκε από την έννοια του «μηνύματος στο μέλλον» / FACEBOOK

Η χρονοκάψουλα, γνωστή ως "The World's Largest Time Capsule", ήταν ιδέα του Ντέιβισον ο οποίος εμπνεύστηκε από την έννοια του «μηνύματος στο μέλλον» / FACEBOOK

Τα υπόλοιπα αντικείμενα, όπως σημειώθηκε από την ομάδα καταγραφής, είχαν διατηρηθεί σε ποσοστό περίπου 80%. Η επιμέλεια με την οποία είχαν τοποθετηθεί μέσα –συχνά σφραγισμένα σε πλαστικά ή μεταλλικά κουτιά, σε περιβάλλον χωρίς υγρασία και με περιορισμένη οξυγόνωση– βοήθησε στη μακροχρόνια διατήρησή τους. Εφημερίδες, πακέτα με ρούχα, κονσέρβες, ακόμη και διαφημιστικά φυλλάδια από τοπικά καταστήματα ήταν ανάμεσα στα ευρήματα.

Η πολιτιστική και ιστορική αξία αυτής της χρονοκάψουλας είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για ένα αυθεντικό χρονικό στιγμιότυπο της ζωής στην Αμερική του 1975 – με όλες τις κοινωνικές αντιφάσεις, τις τεχνολογικές προσδοκίες και τις πολιτισμικές τάσεις της εποχής. Πολλά από τα γράμματα απευθύνονταν στο «μέλλον» με αφέλεια, ελπίδα ή και φόβο. Σε ένα από αυτά, ένας δάσκαλος έγραφε: «Ελπίζω να μην έχετε καταστρέψει τη Γη μας. Ελπίζω να υπάρχει ακόμα ειρήνη. Και ελπίζω να μπορείτε να γελάσετε με τα λάθη μας».

Μετά το άνοιγμα, τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε τοπικό μουσείο για συντήρηση και παρουσίαση στο κοινό. Υπάρχουν ήδη σχέδια για περιοδεύουσες εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, ώστε οι νέες γενιές να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των παλαιότερων.

iefimerida.gr

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play