Κύμα καύσωνα που πλήττει το Ιράν προκαλεί προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας καθώς οι δεξαμενές έχουν επηρεαστεί και η στάθμη του νερού είναι ασυνήθιστα χαμηλή, ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 18 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης, έχουν επηρεαστεί από ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή και αναμένεται να υποχωρήσουν από την Πέμπτη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τη μετεωρολογική υπηρεσία.
Χθες Δευτέρα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C σε τουλάχιστον δέκα επαρχιακές πρωτεύουσες, κυρίως στην Τεχεράνη, όπου οι αρχές κήρυξαν την αυριανή ημέρα αργία για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης την πιο ζεστή εβδομάδα του έτους με τις θερμοκρασίες τοπικά να υπερβαίνουν τους 50°C, σύμφωνα με την εθνική πρόγνωση καιρού. Στο νότιο Ιράν, η πόλη Σαμπανκαρέχ κατέγραψε 53°C χθες Δευτέρα. Το AFP σημείωσε διακοπές νερού σε ορισμένες συνοικίες της Τεχεράνης σήμερα Τρίτη.
Η εταιρεία διαχείρισης υδάτων της πρωτεύουσας κάλεσε τους κατοίκους την Κυριακή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους κατά «τουλάχιστον 20%» για να μετριάσουν την κρίση. «Τα φράγματα που τροφοδοτούν την Τεχεράνη με νερό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και έναν αιώνα», ανακοίνωσε η εταιρεία αναφερόμενη στη «χειρότερη ξηρασία εδώ και 60 χρόνια» στην ιρανική πρωτεύουσα. «Η κρίση του νερού είναι πιο σοβαρή από αυτό που συζητάμε σήμερα», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, καλώντας τους συμπατριώτες του την Κυριακή να «σκεφτούν την υπερβολική κατανάλωση» νερού.
Ως άνυδρη χώρα, το Ιράν αντιμετωπίζει τακτικά ξηρασίες, ιδιαίτερα στις νότιες επαρχίες του. Σε σχεδόν δώδεκα επαρχίες, το ωράριο εργασίας στις κυβερνητικές υπηρεσίες έχει περιοριστεί ή προσαρμοστεί για εξοικονόμηση ενέργειας. Δέκα άλλες επαρχίες διέταξαν το κλείσιμο δημόσιων κτιρίων την Τετάρτη.
Η Τεχεράνη λέει ότι η εκ νέου επιβολή διεθνών κυρώσεων θα περιπλέξει την "κατάσταση" αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα
Η εκ νέου επιβολή διεθνών κυρώσεων στο Ιράν θα καταστήσει πιο περίπλοκη την «κατάσταση» με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Γαριμπαμπαντί μιλούσε ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή με τρία ευρωπαϊκά κράτη, μια ομάδα γνωστή ως Ε3 –Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.
Η E3 έχει δηλώσει ότι εάν δεν επιτευχθεί καμία πρόοδος έως τα τέλη Αυγούστου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό "snapback" –μια διαδικασία με την οποία θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Τεχεράνη, που ήρθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 με αντάλλαγμα περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Θα εκφράσουμε τη θέση μας αναφορικά με τα σχόλια της Ε3 για τον μηχανισμό snapback, που νομίζουμε ότι στερείται κάθε νομικής βάσης», δήλωσε ο Γαριμπαμπαντί, αναφερόμενος στη συνάντηση της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.
«Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας θα είναι να δούμε εάν μπορούμε να βρουμε κοινές λύσεις για να διαχειριστούμε την κατάσταση». Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είναι τα εναπομείναντα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα -- από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018. «Είναι επτά χρόνια που η πυρηνική συμφωνία δεν εφαρμόζεται από τους Ευρωπαίους ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή. Πώς μπορούν να ισχυριστούν ότι το Ιράν δεν ακολουθεί τη συμφωνία όταν οι ίδιοι δεν το έχουν κάνει;», πρόσθεσε ο Γαριμπαμπαντί.
Η Τεχεράνη αρνείται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.
Πηγή: ΚΥΠΕ