Απεργία σε εργοστάσια παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών της Boeing στις ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/THE BOEING COMPANY

Το συνδικάτο είχε προειδοποιήσει πως αν δεν κλεινόταν συμφωνία μέσα σε επτά ημέρες, ο τομέας 837 του IAM θα κήρυσσε απεργία.

Μέλη συνδικάτου εργαζομένων που συναρμολογούν καταδιωκτικά αεροσκάφη της Boeing στο Μιζούρι και στο Ιλινόι θα απεργήσουν σήμερα, αφού απέρριψαν χθες Κυριακή αναθεωρημένη πρόταση της εργοδοσίας για επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

«Περίπου 3.200 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης (...) ψήφισαν (χθες) Κυριακή 3η Αυγούστου 2025 υπέρ της απόρριψης της σύμβασης» που πρότεινε η διεύθυνση της Μπόινγκ, ανέφερε το συνδικάτο IAM (Internation Association of Machinists and Aerospace Workers, διεθνής ένωση χειριστών μηχανημάτων και εργαζομένων στην αεροδιαστημική βιομηχανία) σε ανακοίνωσή του.

«Θα αρχίσει απεργία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 4ης Αυγούστου», πρόσθεσε το συνδικάτο.

«Τα μέλη του τομέα 837 του IAM εκφράστηκαν δυνατά και καθαρά: αξίζουν σύμβαση που θα αντανακλά τις ικανότητές τους, την αφοσίωσή τους και τον απαραίτητο ρόλο που διαδραματίζουν στην άμυνα της χώρας μας», επισήμανε ο Τομ Μπέλιγκ, αντιπρόσωπος του συνδικαλιστικού φορέα, σε ανακοίνωσή του.

«Το συνδικάτο μας είναι βασισμένο στη δημοκρατία» και τα μέλη έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώνουν «σύμβαση αντίστοιχη της συμβολής τους», πρόσθεσε χθες ο Μπράιαν Μπράιαντ, ο πρόεδρος του IAM.

Η αρχική πρόταση της Μπόινγκ, που απορρίφθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα, συμπεριλάμβανε αυξήσεις μισθών 20% σε τέσσερα χρόνια και περισσότερες άδειες. Η αναθεωρημένη πρόταση προέβλεπε αυξήσεις 40%, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Το συνδικάτο είχε προειδοποιήσει πως αν δεν κλεινόταν συμφωνία μέσα σε επτά ημέρες, ο τομέας 837 του IAM θα κήρυσσε απεργία.

«Είμαστε απογοητευμένοι που οι εργαζόμενοί μας απέρριψαν την πρόταση που προέβλεπε αυξήσεις μισθών 40% μεσοσταθμικά και επέλυε την κύρια ανησυχία τους για τις ευέλικτα ωράρια εργασίας», αντέδρασε ο Νταν Γκίλιαν, αντιπρόεδρος της Boeing Air Dominance και επικεφαλής του εργοστασίου στο Σέιντ Λούις.

Σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι ο όμιλος ήταν «έτοιμος να αντιμετωπίσει» την απεργιακή κινητοποίηση έχοντας καταρτίσει «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» που πλέον θέτει σε εφαρμογή προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι «το προσωπικό μας που δεν απεργεί θα συνεχίσει να εξυπηρετεί» τους πελάτες.

Η Μπόινγκ περνά βαθιά κρίση από την περασμένη χρονιά, λόγω προβλημάτων ποιότητας στην παραγωγή της και απεργιακή κινητοποίηση πενήντα και πλέον ημερών που παρέλυσε τα δυο μεγαλύτερα εργοστάσιά της.

Το IAM αντιπροσωπεύει κάπου 600.000 ενεργούς εργαζόμενους και συνταξιούχους στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, των αεροπορικών εταιρειών, των ναυπηγείων, των σιδηροδρόμων, των μεταφορών, της υγείας, του αυτοκινήτου και άλλων βιομηχανικών κλάδων στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play