Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Εκτός της κυβέρνησης Στάρμερ δύο ακόμη υπουργοί

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η αρχή έγινε με την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Στάρμερ, Άντζελα Ρέινερ έπειτα από μια καταδικαστική έρευνα για τα οικονομικά της

Με καταιγιστικό ρυθμό τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία με τέσσερα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται ήδη εκτός σχήματος. 

Η αρχή έγινε με την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Στάρμερ, Άντζελα Ρέινερ έπειτα από μια καταδικαστική έρευνα για τα οικονομικά της.

Η 45χρονη στενή συνεργάτιδα του Κιρ Στάρμερ, βρέθηκε στο επίκεντρο αποκαλύψεων που αφορούν την μειωμένη καταβολή του φόρου χαρτοσήμου ύψους δεκάδων χιλιάδων λιρών.

Η αποχώρησή της θεωρείται η πιο επιζήμια μέχρι στιγμής, επειδή ο Βρετανός πρωθυπουργός της πρόσφερε πλήρη στήριξη όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά ότι προσπάθησε σκόπιμα να αποφύγει την καταβολή του σωστού ποσού με βάση τον φορολογικό συντελεστή.

Η Ρέινερ παραιτήθηκε επίσης από το αξίωμα της υπουργού Στέγασης, καθώς και από τη θέση της αναπληρώτριας ηγέτιδας του Εργατικού Κόμματος.

Ακολούθησε η παραίτηση της υπουργού Επενδύσεων Πόπι Γκούσταφσον λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Νωρίτερα φέτος, η Γκούσταφσον βρέθηκε στο επίκεντρο ελέγχου, αφού το POLITICO αποκάλυψε τον εξπρές διορισμό της στη Βουλή των Λόρδων προκειμένου να αναλάβει τη θέση, παρά την εμπλοκή της σε δύο πολύπλοκες και σοβαρές υποθέσεις απάτης.

Λίγη ώρα αργότερα εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν η Λούσι Πάουελ, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων από τις γενικές εκλογές και ο Ίαν Μάρεϊ, ο υπουργός Σκωτίας.

Η απομάκρυνση του Μάρει του μακροβιότερου βουλευτή των Σκωτσέζων Εργατικών και πιστού στρατιώτη του Στάρμερ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στελέχη των Σκωτσέζων Εργατικών.

Ήδη οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τα στελέχη που απομακρύνθηκαν είναι σε εξέλιξη με την Ντάουνινγκ Στριτ να επιβεβαιώνει μόνο ότι η «σιδηρά κυρία» της οικονομίας Ρέιτσελ Ριβς θα παραμείνει στο πόστο της.

Το πλήγμα είναι ισχυρό για τον Στάρμερ ο οποίος έχει υποστεί τις περισσότερες παραιτήσεις υπουργών, εκτός ανασχηματισμών, από οποιονδήποτε άλλο πρωθυπουργό στην αρχή της θητείας του, τουλάχιστον από το 1979.

Ωστόσο κάποιοι κάνουν αναφορά σε ένα παλιό ρητό του Γουέστμινστερ το οποίο φαίνεται να ακολουθεί ο Στάρμερ. «Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη».

Εξ ου και ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, που είχε αποκλειστεί πριν από μια εβδομάδα, λαμβάνει χώρα με κάποιους να θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία για τον Στάρμερ να αναδιαμορφώσει το κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play