Το Bitcoin εκτοξεύθηκε σε υψηλό ρεκόρ των 75.060 δολαρίων καθώς η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τροφοδότησε τον ενθουσιασμό των επενδυτών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Το πολυτιμότερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο σημείωσε ένα αξιοσημείωτο ράλι, έως 8,6% στο ιστορικό επίπεδο των 75.389 δολαρίων.
Με την καμπάνια του Τραμπ να τοποθετείται ως η πιο φιλο-κρυπτονομισματική στην ιστορία, και μόνο η πιθανότητα επιστροφής του στο αξίωμα θα προκαλούσε σημαντικές ανοδικές πιέσεις στο Bitcoin. H νίκη τελικά του κ. Τραμπ έφερε άλμα.
«Αυτό το ράλι δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκλογές- έχει να κάνει με τις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, του οποίου το Bitcoin είναι ο ηγέτης. Οι άνθρωποι αφυπνίζονται για το γεγονός ότι τα παραδοσιακά συστήματα αλλάζουν», σχολίασε ο Νάιτζελ Γκριν, διευθύνον σύμβουλος της deVere Group, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Ο Τραμπ ατην προεκλογική του εκστρατεία, ορκίστηκε να τερματίσει αυτό που αποκαλεί «διωγμό» της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και να τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την «παγκόσμια υπερδύναμη του Bitcoin».
Προβλέψεις αναφέρουν ότι το Bitcoin θα μπορούσε να σκαρφαλώσει μέχρι και τα 80.000 δολάρια στο εγγύς μέλλον, οδηγούμενο από έναν συνδυασμό αυξημένης ζήτησης, κλίματος της αγοράς και προσδοκιών πολιτικής υπό μια κυβέρνηση Trump.
Οι αγορές
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έφερε ανοδική κίνηση στις αγορές, με τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών και το δολάριο να σημειώνουν άνοδο στην Ασία την Τετάρτη, οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν έντονα στην αυξανόμενη πιθανότητα νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν αναμονή αλλαγών πολιτικής, με το ανοδικό κλίμα να οδηγεί τη δράση σε βασικούς τομείς, το δολάριο και τις αναδυόμενες αγορές.
Οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Trump αναμένεται να δώσουν ώθηση σε διάφορους κλάδους.
Ο κ. Τράμπ έχει μιλήσει μειώσεις φόρων, απορρύθμιση και επενδύσεις σε υποδομές.
H Ευρώπη
Άλμα σχεδόν 2% κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας την πορεία των αμερικανικών futures, με το δολάριο να οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Μάρτιο του 2023.
«Έως τώρα, η αντίδραση της αγοράς συμβαδίζει πιθανόν με ό,τι θα ανέμενε κάποιος δεδομένων των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Τζιμ Ριντ, οικονομολόγος στην Deutsche Banik.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύθηκε 1,7% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τις αρχές του έτους. Τα futures στον αμερικανικό δείκτη S&P 500 κατέγραψαν νωρίτερα άλμα άνω του 2%.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι όλα τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν για την Ευρώπη και τη Γερμανία αναφορικά με αυτό που πρόκειται να κάνει ο Τραμπ», σχολίασε ο Γιόχεν Σταντζλ, επικεφαλής ανάλυσης στην CMC Markets, στη Γερμανία.
Ο δείκτης δολαρίου --που αντανακλά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων-- ενισχύθηκε κατά 1,4% στο 104,85 στις 11:00 ώρα Ελλάδας, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 105,31, σε υψηλό τεσσάρων μηνών.
H Γερμανία
Αύξηση των αμυντικών δαπανών τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ, αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και των τιμών ενέργειας και αλλαγή κυβέρνησης, ζητά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ενόψει της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Αμερική ψήφισε - και μάλιστα ξεκάθαρα. Αντίθετα από κάποιες προβλέψεις, είναι μια καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν για την Γερμανία. Οι ΗΠΑ παραμένουν φυσικά ο σημαντικότερος εταίρος μας. Φυσάει όμως ένας διαφορετικός άνεμος. Πρέπει να καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να συμβαδίσουμε. Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν μαζικά - αντί για 2% του ΑΕΠ, χρειαζόμαστε αμυντικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 3% και πραγματική στρατιωτική θητεία», τονίζει ο κ. Ζέντερ σε ανακοίνωσή του και για την οικονομία ζητά «πλήρη αναθεώρηση, με φόρους και τιμές ενέργειας συγκρίσιμες με τις ΗΠΑ». Αναφερόμενος στα προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο βαυαρός πρωθυπουργός εκτιμά ότι «μια αδύναμη και διχασμένη γερμανική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε έναν ενισχυμένο Ντόναλντ Τραμπ» και ζητά νέες εκλογές. «Η συνεργασία με τις ΗΠΑ παραμένει κομβική, αλλά πρέπει να βασίζεται περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις. Η συνέχεια στην αδυναμία δεν βοηθάει τη χώρα μας», καταλήγει ο Μάρκους Ζέντερ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΝΥΤ, FT, AFP, investing.com
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.