Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε την Πέμπτη νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025» , που προνοεί απαλλαγές ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο οφείλεται ο ΦΠΑ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο, σκοπείται η τροποποίηση της σχετικής περί ΦΠΑ νομοθεσίας για εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2020 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις και του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 904/2010 όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η Οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2020, ρυθμίζει το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις και επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο οφείλεται ο ΦΠΑ, να επωφελούνται από την ίδια απαλλαγή που παρέχουν για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε εκείνο το κράτος μέλος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η απαλλαγή θα παρέχεται για επιχειρήσεις που δεν είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο, όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους στην Κύπρο δεν υπερβαίνει τις €15,600 και νοουμένου ότι ο κύκλος εργασιών τους στην ΕΕ δεν υπερβαίνει στο σύνολο του τις €100.000.
Η νομοθεσία ρυθμίζει επίσης την υποχρέωση εγκατεστημένων στην Κύπρο επιχειρήσεων, που ασκούν την επιλογή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για χρήση του ειδικού καθεστώτος, να ενημερώνουν σχετικά τον Έφορο Φορολογίας.
Από την 1 η Ιανουαρίου 2025, το καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις θα έχει δύο επίπεδα εφαρμογής: ένα εγχώριο και ένα διασυνοριακό εντός του εδάφους της Κοινότητας. Ενώ το εγχώριο επίπεδο που ισχύει πριν από την 1 η Ιανουαρίου 2025 παρουσιάζει μικρές αλλαγές με στόχο την καλύτερη εναρμόνιση των υφιστάμενων κανόνων μεταξύ των κρατών μελών, το διασυνοριακό επίπεδο έχει νομοθετηθεί εκ νέου.
Ο αντίκτυπος των αλλαγών στις μικρές επιχειρήσεις από την 1 η Ιανουαρίου 2025, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του καθεστώτος που εφαρμόζει το κάθε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο και το είδος των παροχών που πραγματοποιεί: παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ή πωλήσεις από επιχειρήσεις απευθείας στους τελικούς καταναλωτές.
Η εφαρμογή του καθεστώτος παραμένει προαιρετική και τα επίπεδα του - εγχώρια και διασυνοριακά - δεν αλληλοεξαρτώνται.
Δηλαδή ένα υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο μπορεί να επιλέξει να εφαρμόσει το καθεστώς μόνο σε εθνικό επίπεδο, είτε μόνο σε διασυνοριακό επίπεδο ή και σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο στη Συνεδρία του στις 16 Απριλίου, 2025, έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών, να καταθέσει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025» στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, και να επιφέρει αλλαγές σε αυτό αν κριθεί απαραίτητο, χωρίς επαναφορά του στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο επεξεργασίας του από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα υλοποιηθούν με τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη βουλή.