Είναι οι επενδυτές που έφυγαν από την πρόθεση αύξησης του εταιρικού φόρου, είναι και οι επιχειρήσεις που θα φύγουν αν δεν προχωρήσει η μείωση στη φορολογία επί των μερισμάτων. Πάντως, οι επιχειρηματίες έχουν δίκαιο να ανησυχούν από τυχόν καθυστέρηση στην ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς το 2026 είναι έτος προεκλογικό και τοξικό. Στη μεγάλη εικόνα, αυτό που θα κριθεί είναι αν ακόμη μπορούμε να αποφασίζουμε για μεγάλα ζητήματα όπως το φορολογικό, χωρίς το «πιστόλι στον κρόταφο» ή αν είμαστε πολιτικά χρεοκοπημένοι και δεν το έχουμε αντιληφθεί.
Η όποια «ζημιά» από την πρόθεση για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% από 12,5% που είναι σήμερα, ήδη έγινε με την ανακοίνωση των παραμέτρων της φορολογικής μεταρρύθμισης. Δηλαδή, όσοι ήταν ήδη εδώ ή είχαν πρόθεση να μεταφέρουν στο νησί τις εργασίες τους και δεν θα το κάνουν για αυτό το 2,5%, είναι ήδη παρελθόν. Αν, ωστόσο, δεν εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2026, τότε θα φύγουν (όσοι μπορούν βέβαια) και αυτοί που βλέπουν θετικά τη μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων από 17% σε 5%. Είναι για αυτό που στην ΟΕΒ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν που τα νομοσχέδια ακόμη δεν βρήκαν τον δρόμο για τη Βουλή.
Το επείγον για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο από τα ζητήματα που ανέδειξε η γενική συνέλευση της ΟΕΒ την εβδομάδα που μας πέρασε. Ξέρουν καλά στην εργοδοτική οργάνωση πως ο χρόνος πιέζει. Πως αν δεν κατατεθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη τα νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης, δεν θα υπάρχει χρόνος για να ψηφιστούν έγκαιρα από τη Βουλή. Πόσω μάλλον να έχουν τον απαραίτητο χρόνο λογιστές και επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στις νέες οδηγίες. Ακόμη και τα νοικοκυριά, δεν θα έχουν χρόνο και γνώση για τη φορολογική δήλωση. Ξέρουν, επίσης, πως αν πλησιάσουμε κοντά στις βουλευτικές εκλογές, τα φορολογικά θα γίνουν τοξικά μέσα στο κλίμα και δύσκολα θα συγκεντρώσουν υπεύθυνη πλειοψηφία. Αν στο τέλος δεν ψηφιστεί, θα είναι πολιτικό φιάσκο με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις.
Για την οικονομία ελάχιστη σημασία θα έχει ποιος το σαμπόταρε, είτε με παθητική στάση μέσα από σκόποιμες ή άστοχες καθυστερήσεις. Ποιος το σαμπόταρε με αλλαγές της τελευταίας στιγμής μέσα από προτάσεις νόμου ή μέσα από τα «ψηλά γράμματα» που θα δυσκολεύουν την ψήφισή του από τη Βουλή ή την υπογραφή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για να τα προλάβουμε όλα αυτά, τα πολιτικά κόμματα και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχουν στα χέρια τους έστω και μια ανεπίσημη έκδοση του τελικού νομοσχεδίου το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Αν μάλιστα το γραφείο του εφόρου Φορολογίας καταφέρει να το έχει έτοιμο και μέσα στο καλοκαίρι, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτης του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, καλό είναι να διακόψει τις διακοπές των μελών της Επιτροπής και να παραλάβει τα νομοσχέδια. Θα χρειαστεί να δουλέψουν όλοι μαζί, κυβέρνηση και βουλευτές, για να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση.
Είναι, ωστόσο, αμφίβολο αν υπάρχει ακόμη η θεσμική μνήμη πώς γίνονται αυτές οι κολλοσίες αλλαγές χωρίς «πιστόλι στον κρόταφο» με το εδώ χρόνια εξαντλημένο πολιτικό κεφάλαιο των πολιτειακών αξιωματούχων και των θεσμών. Με άλλα λόγια, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ορόσημο και για το αν ακόμη μπορούμε να έχουμε μια σχετική δυνατότητα να νομοθετούμε ή τελικά έχουμε περιοριστεί σε διαχειριστές της καθημερινότητας σε ένα κράτος που έπαψε να μπορεί να αλλάξει από μόνο του.