Αυξάνονται την Τετάρτη οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με επίκεντρο τις πωλήσεις ομολόγων που θα έχουν εντός της ημέρας Γερμανία και Ισπανία, ακριβώς τη στιγμή που μια αδύναμη ζήτηση στην δημοπρασία κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας πυροδότησε μαζικές πωλήσεις στην ιαπωνική αγορά ομολόγων που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Η Γερμανία, που αποτελεί τον εκδότη ομολόγων αναφοράς της Ευρωζώνης, προγραμματίζει να πωλήσει 15ετή ομόλογα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η Ισπανία αναμένεται να πουλήσει 10ετές ομόλογο μέσω ενός συνδικάτου τραπεζών.
Τα σημάδια ασθενούς ζήτησης στις πωλήσεις ομολόγων στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έχουν στρέψει την προσοχή της αγοράς ομολόγων στα υψηλά επίπεδα χρέους που διαθέτουν οι μεγάλες οικονομίες, ασκώντας ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων - ειδικά σε εκείνες των μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Εξάλλου, απότομη αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας, αφού η ζήτηση σε δημοπρασία 40ετών ομολόγων την Τετάρτη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο.
Αυτό έδωσε τον τόνο για άλλες μεγάλες αγορές χρέους, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας να αυξάνεται κατά περίπου 1,5 μονάδες βάσης, στο 2,54% στην έναρξη των συναλλαγών και τις αποδόσεις του 30ετούς γερμανικού ομολόγου να είναι περίπου 2 μονάδες βάσης υψηλότερες, στο 3,04%.
Όταν η απόδοση ενός ομολόγου αυξάνεται, η τιμή του υποχωρεί.
«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια παγκόσμια μετατόπιση (γεγονότων), ότι συμβαίνουν πράγματα στην Ιαπωνία, συμβαίνουν πράγματα στις ΗΠΑ. Συμβαίνουν ακόμα πράγματα στη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Nordea, Jan von Gerich, αναφερόμενος στα υψηλά επίπεδα χρέους και στις προσδοκίες για αυξημένη προσφορά ομολόγων.
«Αν κοιτάξουμε την ανατιμολόγηση που έχουμε δει στην Ευρώπη, αυτή έχει επικεντρωθεί κυρίως στα γερμανικά ομόλογα», πρόσθεσε.
Τα σχέδια για ισχυρή τόνωση της γερμανικής οικονομίας έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για αυξημένες πωλήσεις ομολόγων, με τις αποδόσεις των γερμανικών 30ετών ομολόγων να αυξάνονται κατά 44 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής εντός του 2025.
Πηγή: ΚΥΠΕ