Τον τρίτο υψηλότερο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity-RoE) στην EE έχουν οι κυπριακές τράπεζες, όπως καταδεικνύεται από στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο δείκτης κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) είναι ο πέμπτος ψηλότερος.
Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στην Κύπρο ανέρχεται σε 17,7% τέλος Δεκεμβρίου του 2024 από 14,7% τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 και 21,9% τέλος του 2023.
Την πρώτη θέση έχει το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας, με απόδοση 21,9% από 18% το προηγούμενο τρίμηνο και 17,2% πέρσι και τη δεύτερη οι τράπεζες στην Ουγγαρία (19,7%) σε σχέση με 15,9% τέλος τρίτου τριμήνου του 2024 και 21,9% πέρσι.
Στην Ευρώπη ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,3% κατά μέσο όρο από 7,6% το τρίτο τρίμηνο του 2024 και 9,2% πέρσι. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης αυξήθηκ στο 8,9% από 7,3% τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 και 8,7% τέλος του 2023.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι ένας χρηματοοικονομικός δείκτης που δείχνει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιεί μια εταιρεία τα κεφάλαια της για να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα (κέρδη) και εκφράζεται σε ποσοστιαίες μονάδες. Οι επενδυτές συνήθως αναζητούν εταιρείες με υψηλή και αυξανόμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).
Στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι 11,7% από 9,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 12% το αντίστοιχο περσινό.
Πέμπτος μεγαλύτερος δείκτης CET1
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο δείκτης κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) των κυπριακών τραπεζών και είναι ο πέμπτος ψηλότερος στην ΕΕ φθάνοντας στο 20,1%. Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ο δείκτης βρισκόταν στο 22%.
Στην ΕΕ, ο δείκτης είναι 16,3%
Όσον αφορά το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, τέλος Δεκεμβρίου 2024 μειώθηκε στο 1,6%.
O συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 1,97% τον Δεκέμβριο του 2024.
Σημαντικός ο μετασχηματισμός
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF), Wim Mijs δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει σημειώσει εντυπωσιακό μετασχηματισμό από την οικονομική κρίση του 2013 και αναδείχθηκε πιο ισχυρός, πιο ανθεκτικός και καλύτερα ευθυγραμμισμένος με τα διεθνή πρότυπα.
Επεσήμανε τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και τη στροφή του τομέα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως βασικά στοιχεία προόδου. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Κύπρος, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση έναντι των αυξανόμενων κυβερνοαπειλών, της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και του ανταγωνισμού από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μονοπωλούσε τα προηγούμενα χρόνια, δεν αποτέλεσε σημείο αναφοράς των τοποθετήσεων στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου τραπεζών. Αντίθετα, κυριάρχησαν οι προειδοποιήσεις για τις νέες προκλήσεις που αναδύονται.