Από τα ΜΕΔ σε άλλους κινδύνους οι τράπεζες

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΝΝΗ

Header Image
Στις προκλήσεις που αναδύονται από νέους τομείς, εστιάστηκαν οι ομιλητές στη συνέλευση τραπεζών

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μονοπωλούσε τα προηγούμενα χρόνια, δεν αποτέλεσε σημείο αναφοράς των χθεσινών τοποθετήσεων στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου τραπεζών. Αντίθετα, κυριάρχησαν οι προειδοποιήσεις για τις νέες προκλήσεις που αναδύονται.

Στους σύγχρονους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αναφέρθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση στη διαχείριση σύγχρονων κινδύνων όπως η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοαπειλές και οι προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, δήλωσε ότι οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα είναι σημαντικές και απαιτούν συνεχή προσαρμογή, καινοτομία και επένδυση. Αν και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και πρόοδο, δεν παύει να βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, παρατήρησε. «Οι τράπεζες καλούνται να επενδύσουν περαιτέρω σε σύγχρονες τεχνολογίες, από την ανάπτυξη mobile banking εφαρμογών έως την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυβερνοασφάλεια και την πλήρη συμμόρφωση με τα νέα ρυθμιστικά πλαίσια», τόνισε. Σύμφωνα με τον υπουργό, το παγκόσμιο περιβάλλον εξελίσσεται ραγδαία και η πράσινη αλλά και ψηφιακή μετάβαση αποτελούν τις δύο «δίδυμες» προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και CEO της AstroBank, Αριστείδης Βουράκης, αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση των εποπτικών απαιτήσεων και του κόστους λειτουργίας, τον ανταγωνισμό από νεοσύστατες εταιρείες τύπου Fintech, όπως επίσης και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, τα οποία συνδυαστικά απαιτούν εγρήγορση και συνεχή εξορθολογισμό.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου, Μιχάλης Καμμάς, ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο συνεχίζει να πορεύεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από προκλήσεις, αστάθεια και αβεβαιότητα. 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play