Mε διακομματική συναίνεση, η Βουλή έδωσε τη λύση που θεωρεί ως καταλληλότερη και με τα λιγότερα προβλήματα συνταγματικότητας στο θεσμικό πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων αξιωματούχων, τερματίζοντας μια πρακτική που αποτελούσε πρόκληση για την κοινωνία. Οι νέες ρυθμίσεις, που εισάγονται με την υπερψήφιση προτάσεων νόμου των κομμάτων, οδηγούν σε κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, τερματισμό της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού και καθορίζουν όριο συνταξιοδότησης τα 65 έτη. Θα ισχύουν από την 1η Ιουνίου 2026, δηλαδή δεν επηρεάζουν τους υφιστάμενους αξιωματούχους αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να αποποιηθούν τη σύνταξή τους (κοινή πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ). Σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους λήπτες πολλαπλών συντάξεων, η κατάργηση δεν είναι εφικτή καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόδοση σύνταξης δημιουργεί περιουσιακό δικαίωμα που δεν μπορεί να περιοριστεί και προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Η όλη διαδικασία αφήνει πληγές στην κυβέρνηση. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με 43 ψήφους εναντίον, 3 υπέρ από ΔΗΠΑ και 3 αποχές από ΕΔΕΚ, με τα κόμματα να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην μπλοκάρει τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή. Επίσης ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, και από κόμματα που τη στηρίζουν, για τον τρόπο που χειρίστηκε το πρόβλημα.
«Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγγίξει το βαθύ κράτος των προνομίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ανεπαρκές.
Η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχολίασε ότι κάθε νοήμων πολίτης κατανοεί ότι πρόκειται για ένα προκλητικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί και συνεχάρη τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που ανέλαβαν την ευθύνη της Εκτελεστικής Εξουσίας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σχολίασε, από την πλευρά του, ότι η ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και μισθού, όπως και πολλαπλών συντάξεων, δεν γίνεται κατανοητή από τον κόσμο. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε δική του πρόταση νόμου, για την εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για όλους τους αξιωματούχους, η οποία δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία ώστε να οδηγηθεί στην ολομέλεια.
Οι αλλαγές
Οι προτάσεις νόμου, με διαφοροποιήσεις, υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων και των δύο ανεξάρτητων Α. Ατταλίδου και Κ. Ευσταθίου. Καταψηφίστηκαν από τον ανεξάρτητο Α. Θεμιστοκλέους και απείχαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τα εξής:
Το όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης ανέρχεται στο 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιουνίου 2026, περιλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Περιορισμό της σωρευτικής σύνταξης στο 1/2 των υψηλότερων απολαβών από την τελευταία θέση ευθύνης.
Περιορισμό στην καταβολή νέας σύνταξης σε περιπτώσεις μεταγενέστερης ανάληψης αξιώματος ή θέσης.
Αναστολή σύνταξης για θητεία ή υπηρεσία, μετά την 01/06/2026, σε περίπτωση ανάληψης νέου αξιώματος ή θέσης εντός της Δημοκρατίας ή στην ΕΕ.
Εισάγεται μηχανισμός συμψηφισμού πολλαπλών συντάξεων ώστε η συνολική καταβολή να μην υπερβαίνει τα δύο τρίτα των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών.
Διατηρείται το δικαίωμα καταβολής θεμελιωμένων συντάξεων σε όσους υπηρέτησαν σε θέση στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή άλλο αξίωμα ή λειτούργημα πριν από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.
Παρέχεται δυνατότητα οικειοθελούς αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ρύθμιση που αφορά υφιστάμενους αξιωματούχους.