Πώς γίνεται το πλιάτσικο με τις ε/κ περιουσίες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Header Image

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί θορυβήθηκαν από τις επιπτώσεις και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει πάνω στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η παράνομη εκμετάλλευση και πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα

Αναστάτωση επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μετά τις ενέργειες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για αναχαίτιση της παράνομης πώλησης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, στον απόηχο και της σύλληψης του Τ/Κ δικηγόρου στην Ιταλία για υποθέσεις που αφορούν παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, το ψευδοκράτος είναι αντιμέτωπο με υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω των εν λόγω πράξεων παράνομης αγοραπωλησίας ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, γεγονός που έχει εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί θορυβήθηκαν από τις επιπτώσεις και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει πάνω στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η παράνομη εκμετάλλευση και πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του προέδρου του τουρκοκυπριακού κόμματος ΡΤΚ, Toυφάν Έρχιουρμαν, ο οποίος εν μέσω οικοδομικού οργασμού ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς. Ο Τουφάν Έρχιουρμαν υπενθύμισε ότι υπήρξε μια οικοδομική έκρηξη μετά το 2004, που «το 2009 εξερράγη στα χέρια μας» και αναφέρθηκε στην υπόθεση Όραμς, λέγοντας ότι «ο στόχος της αγωγής που κατατέθηκε εναντίον του ιδιώτη δεν είναι το συγκεκριμένο άτομο, αλλά η εδώ αγορά ακινήτων. Εδώ και δύο χρόνια λέγαμε ότι αυτό το τρένο έρχεται κατά πάνω μας. Λέγαμε ότι αν δεν το κάνουμε, θα μας συμβούν πράγματα και μέσα και έξω». Κληθείς να σχολάσει δημοσιεύματα για εντάλματα σύλληψης για 95 ατόμων που εμπλέκονται σε πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Έρχιουρμαν παρέπεμψε στη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στον «Π», και υποστήριξε ότι «πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν να δημιουργήσει ανησυχία».

 

Στενεύουν τα περιθώρια 

Φαίνεται, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ότι στενεύουν τα περιθώρια για τις παράνομες αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα, καθώς οι Τ/Κ πολιτικοί γνωρίζουν ότι για να έχει η κοινότητά τους αυτόνομη (από την Τουρκία) θέση στο διεθνές στερέωμα, θα πρέπει να τηρούν ελάχιστους κανόνες διεθνούς δικαίου. Οι παράνομες ενέργειες αυτές προσκρούουν στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το οποίο είναι αναφαίρετο οικουμενικό νομικό δικαίωμα και ως εκ τούτου η παράνομη εκμετάλλευση ξένης ιδιοκτησίας είναι κόκκινη γραμμή για το παγκόσμιο νομικό σύστημα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν σε πολιτικό επίπεδο.

Το ερώτημα, όμως, είναι πώς αντιστρέφεται μια τέτοια κατάσταση. Για να απαντηθεί το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο έτυχαν διαχείρισης οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα από το εκάστοτε κατοχικό καθεστώς, από την εποχή της ηγεσίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια: «Ανταλλαγή» τουρκοκυπριακού τίτλου ιδιοκτησίας γης στις ελεύθερες περιοχές με «τίτλο ιδιοκτησίας» ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα. Ένας Τουρκοκύπριος που πριν το 1974 διέμενε στις ελεύθερες περιοχές και είχε περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, απευθυνόταν στο κατοχικό καθεστώς και αντάλλαζε το κοτσιανι της περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές με ένα «κοτσιανι» από το «Κτηματολόγιο» της υποτελούς διοίκησης των κατεχόμενων. Το κατοχικό καθεστώς συγκέντρωνε τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που «ανταλλάζαν» οι Τουρκοκύπριοι με άλλες, ε/κ περιουσίες, στα κατεχόμενα. Το πολιτικό επιχείρημα τότε ήταν ότι θα τα χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε Τ/Κ ηγέτης ως διαπραγματευτικό χαρτί (η πολιτική πρόθεση του Ντενκτάς, λένε στα κατεχόμενα).

Μέχρι πρότινος: Παραχώρηση γης σε εποίκους για στέγαση και καλλιέργεια, αφού πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους τους έστελνε η Τουρκία ως «εργάτες», αλλά ήταν στην ουσία η πολιτική του εποικισμού.

Στις μέρες μας: Πώληση (της ξένης ιδιοκτησίας ουσιαστικά), ιδιωτικοποίηση του κεφαλαίου και εξαγωγή του από τη χώρα.

Ευκόλως εννοούμενο ότι η κάθε παραχώρηση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα έχει και την αντίστοιχη «τιμή» σε ψήφους.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play