Επικείμενη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ: Οδοφράγματα, οδικός χάρτης και η αναζήτηση συνθέσεων

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Η επιμονή του Γενικού Γραμματέα να συναντηθούν τουλάχιστον οι δύο ηγέτες στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα και μιας διαπίστωσης ότι θα ήταν παντελώς αδόκιμο να υπάρξει απόπειρα δημιουργίας συνθηκών για μια διευρυμένη συνάντηση όταν οι δύο εμπλεκόμενοι όχι απλώς δεν τα βρίσκουν σε ζητήματα σημαντικά μεν άλλα όχι ουσίας όπως είναι τα οδοφράγματα

Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει στο παρασκήνιο για το θέμα των οδοφραγμάτων αλλά η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών επιμένει σε συνάντηση των δύο ηγετών στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει έστω ακροθιγώς την πιθανότητα κατά τη διάρκεια των ημερών που μεσολαβούν έως στις 20 του τρέχοντος μήνα, να βρεθεί τελικώς η χρυσή τομή για τη διάνοιξη νέων διόδων στη νεκρή ζώνη. Η επιμονή του Γενικού Γραμματέα να συναντηθούν τουλάχιστον οι δύο ηγέτες στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα και μιας διαπίστωσης ότι θα ήταν παντελώς αδόκιμο να υπάρξει απόπειρα δημιουργίας συνθηκών για μια διευρυμένη συνάντηση με βάση τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις της γραμματείας τη στιγμή κατά την οποία οι δύο εμπλεκόμενοι στην Κύπρο όχι απλώς δεν τα βρίσκουν σε ζητήματα σημαντικά μεν άλλα όχι ουσίας όπως είναι τα οδοφράγματα, αλλά δεν συναντιόνται καν.

Ξεκάθαρες εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τις δύο πλευρές και για τους χειρισμούς τους το προηγούμενο διάστημα δεν αποσιωπώνται από τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του. Αποτυπώνονται ξεκάθαρα και στις δύο τελευταίες εκθέσεις του πέραν των γενικών αναφορών του περί αισιοδοξίας ότι μπορεί να υπάρξει διάρρηξη του αδιεξόδου.

Ο Γενικός Γραμματέας δεν κρύφθηκε: Ούτε για την «επιδείνωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει 'πρωτοφανές'». Ούτε άφησε χωρίς καταγραφή τις στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές εντός της νεκρής ζώνης. Αλλά ούτε και απέφυγε να ζητήσει από τις δύο πλευρές να αλλάξουν στάση ενώ εστιάζει στο γεγονός ότι έχει γίνει φορτικός από τις αναφορές του πως «οι μονομερείς ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες».

 

Πρωτοβουλίες και συνθέσεις

Μέσα και από τις τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα εκείνο το οποίο διαπιστώνεται πέρα από τις διακηρύξεις, τώρα τελευταία λιγότερης έντασης, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το παίζει διαμεσολαβητής και καίριος παίκτης στις εξελίξεις στη γειτονιά μας, για την αποτροπή του τουρκικού ρόλου στην περιοχή, την ίδια στιγμή κατά την οποία όλα έχουν σχηματοποιηθεί σε σχέση με την επιρροή συγκεκριμένων χωρών. Η κατάσταση πραγμάτων στη Συρία, στην ουσία ήταν αποτέλεσμα μια συνέργειας δύο βασικών παικτών στην περιοχή, του Ισραήλ και της Τουρκίας. Το γενικό πλαίσιο έχει σχηματοποιηθεί, οι σφαίρες επιρροής επίσης. Επομένως, το σημείο αναφοράς δεν είναι, αν η Κυπριακή Δημοκρατία φαντασιώνεται ρόλους ανύπαρκτους και απραγματοποίητους και οι οποίοι στην ουσία αγγίζουν απλώς διαπιστώσεις και σχολιασμών των εξελίξεων σε διάφορες τριμερείς ή και άλλες συναντήσεις με στόχο να παίζουν ως κύρια θέματα στα νυκτερινά δελτία ειδήσεων, με την εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται για το εύρος της επίδρασης της Λευκωσίας στις εξελίξεις.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αγνοηθεί η συνδρομή της Λευκωσία κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή αφού διατηρεί διαχρονικά σχέσεις με πολλούς εκ των γειτόνων της, ενώ μπορεί να συμβάλει στον βαθμό που είναι σε θέση να το πράξει σε έναν ρόλο διεκπεραιωτικού χαρακτήρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Διαφοροποιήσεις;

Τίθεται επομένως ένα βασικό και καίριο ερώτημα. Το σκηνικό όπως επιθυμεί να το παρουσιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργεί συνθήκες που να διαφοροποιούν τα δεδομένα στο Κυπριακό; Είναι σε θέση ο Πρόεδρος να αντιληφθεί αυτήν τη σύνθεση και αλληλουχία των εξελίξεων; Βρίσκεται στις σκέψεις της Λευκωσίας ένας τέτοιος εσωτερικός σχεδιασμός; Ή μήπως η εμβέλεια των κινήσεων περιορίζει τη Λευκωσία σε καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιδράσεις διατηρώντας την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει σε ένα «στρίμωγμα της Τουρκίας, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι ανύπαρκτο»; Το κρίσιμο σημείο είναι κατά πόσο οι σημερινές εξελίξεις στις οποίες η Κύπρος, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε έναν αμιγώς επικοινωνιακό ρόλο ή μεταφορέα μηνυμάτων, είναι σε θέση να παραγάγει συνθήκες διαμόρφωσης νέων δεδομένων στο Κυπριακό.

Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος σημειώνει την αγωνία του για την εμπέδωση του στάτους κβο και της απομάκρυνσης από μια πιθανή συμβιβαστική φόρμουλα στο Κυπριακό.

Εν μέσω επομένως ενός περιβάλλοντος στο οποίο η Κύπρος φαντασιώνεται ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει πέραν των πραγματικών της διαστάσεων και επιδραστικών της δυνατοτήτων οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε συνδυασμό και της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας με στόχευση το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας εξακολουθούν να επιμένουν.

Η επικείμενη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ πραγματοποιείται στο πλαίσιο «της δέσμευσης των δύο, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης».

 

Η ατελείωτη διερεύνηση

Δυστυχώς, οι δύο ηγέτες στην Κύπρο ακόμη διερευνούν τις δυνατότητες. Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών δεν ρισκάρουν να διασυνδέσουν την όποια πρόοδο στο θέμα των οδοφραγμάτων με τις επόμενες εξελίξεις όπως έχουν τεθεί ως οδικός χάρτης. Όπως διαμηνύουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συμφωνημένης συνάντησης στις 20 του μήνα, οι προετοιμασίες για την άτυπη πενταμερή συνάντηση θα εντατικοποιηθούν ενώ η λογική αναφέρει πως είναι δυνατόν η πρώτη πράξη αυτών των διεργασιών να πραγματοποιηθεί ώς τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, έστω και αν ακόμη δεν έχει επικυρωθεί η ημερομηνία της έλευσης της βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στη βάση των σχεδιασμών για συναντίληψη για τα οδοφράγματα, θεωρείται δεδομένη η παρουσία της στη Λευκωσία κάποια στιγμή εντός Ιανουαρίου. Αυτό είναι μια ακόμη ένδειξη της επιμονής των ΗΕ να μην αφήσουν κανένα μομέντουμ να περάσει, έστω και αν υπάρχει διάσταση απόψεων για τα οδοφράγματα, κυρίως εξαιτίας της μονόπλευρη στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να αγνοεί τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάνοιξη οδοφραγμάτων, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για αμοιβαία βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Πέραν ωστόσο από την προσπάθεια να επιτευχθούν σημεία προσέγγισης σε χαμηλής εμβέλειας ζητήματα αλλά που έχουν την ευρύτερη σημασία τους, εκείνο που θα αλλάξει τα δεδομένα είναι η επικύρωση των χρονοδιαγραμμάτων για την ουσιαστική συζήτηση στο Κυπριακό.

 

Ώς τα μέσα του έτους

Το όλο σκηνικό εξαρτάται πλέον από μια σειρά άλλους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να σχηματοποιηθούν πιθανώς στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου. Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως δεν θέλουν να χάσουν ή να παραβιάσουν ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο να οδηγεί τα πράγματα, κατά τρόπο ορθολογιστικό, σε ετοιμότητα ενός διαλόγου επί της ουσίας. Όπως έλεγαν στον «Π» διπλωματικές πηγές, εκ των πραγμάτων, παράλληλα με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, υφίσταται μια άλλη διάταξη εξελίξεων με άγνωστο αποτέλεσμα. Τη δεδομένη στιγμή αναμένεται η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο και βεβαίως ο σχηματισμός της κυβέρνησής του και κυρίως η εμφάνιση και η διάθεση των στελεχών στο Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, της νέας προσέγγισης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ταυτοχρόνως, με βάση τα πιθανά σενάρια, θα πρέπει να σημειωθεί και η πορεία της διαπραγμάτευσης ΕΕ με Τουρκία. Η Λευκωσία και η Αθήνα ωστόσο θεωρούν ότι η νέα ηγεσία στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα ενεργοποιηθεί στον βαθμό που χρειάζεται ώστε, διά της συνδρομής της, να επιταχυνθεί και ο δομημένος ελληνοτουρκικός διάλογος ο οποίος θεωρείται ως σημείο αναφοράς για αναζωογόνηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και στο Κυπριακό.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play