Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2026 (24 Μαΐου), ώστε να δώσει την ευκαιρία σε άλλα στελέχη να διεκδικήσουν την βουλευτική του έδρα. Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του, ο κ. Καρογιάν έχει στόχο να ξαναβάλει την ΔΗΠΑ στην Βουλή και μετά ενδεχομένως να αποχωρήσει και από την προεδρία του κόμματος.
Η ενημέρωση τού Πολιτικού Γραφείου από τον Μάριο Καρογιάν έγινε την περασμένη Τετάρτη (14/5/2025), μετά τη συζήτηση για την πραγματοποίηση του Πολιτικού Συνεδρίου της ΔΗΠΑ – αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Σάββατο 14 Ιουνίου (2025), στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Λευκωσία. Το Πολιτικό Συνέδριο θα ασχοληθεί με την επικαιροποίηση θέσεων της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς και τη χάραξη πολιτικής ενόψει της αυτόνομης καθόδου του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του χρόνου τον Μάιο.
Στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου (2024), η Δημοκρατική Παράταξη είδε τα ποσοστά της να μειώνονται σημαντικά (2,17%, 7.988 ψήφοι), ενώ στις βουλευτικές του 2021, που ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα λάμβανε μέρος σε εκλογές, έλαβε 6,1% (21.834 ψήφους).
Ο Μάριος Καρογιάν διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν αποχωρήσει -μετά που έχασε τις εσωκομματικές εκλογές- και ιδρύσει με άλλα Δηκοϊκά στελέχη την ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Μάρτιος 2008 - Ιούνιος 2011) και βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗΚΟ (2006-2016), ενώ είναι βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού της ΔΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2021. Είναι 64 ετών (31/5/1961).