Η Τουρκία, όπως και στην περίπτωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οφείλει πρωτίστως να καταλάβει ότι η πορεία της προς την Ευρώπη περνά αναπόδραστα μέσα και από την Κύπρο, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις, ως αποτέλεσμα των δικών μας στοχευμένων ενεργειών, η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και η αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, δημιουργούν μια νέα δυναμική και προοπτική. Η Τουρκία, όμως, όπως και στην περίπτωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οφείλει πρωτίστως να καταλάβει ότι η πορεία της προς την Ευρώπη περνά αναπόδραστα μέσα και από την Κύπρο».
Πρόσθεσε ότι «ως Έλληνες Κύπριοι διεξάγουμε και εμείς τον δικό μας μακροχρόνιο αγώνα. Πενήντα και πέραν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και 70 χρόνια από την έναρξη του πιο αγνού αγώνα του τόπου, του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, η ειρήνη και η ενότητα στην Κύπρο είναι ακόμα ζητούμενα».
Η μοιρασμένη μας πατρίδα, συνέχισε «λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής και της παράνομης παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, ακόμα αναμένει την απελευθέρωση. Ο Κυπριακός Ελληνισμός το 1974 δέχθηκε το πιο βαρύ πλήγμα και όπως οι Μικρασιάτες, οι Καππαδόκες και οι Πόντιοι, αναγκάστηκε κατά χιλιάδες να εγκαταλείψει με τη βία τις πατρογονικές του εστίες, να καταφύγει στις ελεύθερες περιοχές ή στο εξωτερικό και να αρχίσει τη ζωή του από το μηδέν».
Ανέφερε επίσης ότι «μαζί με τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους αιχμάλωτους και τους τραυματίες αποτελούν τον τραγικό επίλογο της τουρκικής εισβολής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα συλλογισμό που συνειρμικά, όπως είπε, κάνει κάθε φορά σε τέτοιες εκδηλώσεις, δηλαδή «την τραγική σύμπτωση της μεταφοράς αριθμού Κυπρίων αιχμαλώτων του 1974 στις φυλακές της Αμάσειας του Πόντου, εκεί που πριν από 100 και πλέον χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1921, συντελέστηκε ένα ειδεχθές έγκλημα, ο απαγχονισμός 168 προκρίτων, διανοούμενων, κληρικών και επιφανών Ποντίων από τα λεγόμενα “δικαστήρια ανεξαρτησίας” των Νεοτούρκων».
Εκεί, στον ίδιο τόπο, συνέχισε «βρέθηκαν και οι δικοί μας αιχμάλωτοι, βασανισμένοι, κατάκοποι και εξουθενωμένοι το τραγικό καλοκαίρι του 1974. Εκεί, Πόντος και Κύπρος, ένωσαν το μαρτύριό τους και έγιναν τα θύματα ενός κοινού εγκλήματος».
Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως «οι Κύπριοι πρόσφυγες, όπως όλοι οι διωγμένοι Έλληνες πρόσφυγες, προσπαθούμε και καταφέρνουμε μέσα από μνημεία, εκκλησίες, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη της καταγωγής μας και να διεκδικούμε την απελευθέρωση, την ειρήνη και την επανένωση της πατρίδας μας».
Πηγή: ΚΥΠΕ