Όταν δηλώνω δημόσια «αναλαμβάνω την ευθύνη» σημαίνει ότι, αναγνωρίζω την ευθύνη μου για το λάθος, για την αποτυχία ή για το αρνητικό αποτέλεσμα και είμαι πρόθυμος να υποστώ τις συνέπειες αυτής της ευθύνης. Δεν μπορεί να αποτελεί απλώς μια φράση μεταμέλειας για να κατευνάσει την κοινή γνώμη στις περιπτώσεις που διαπράττονται σοβαρά - εγκληματικά λάθη. Και για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η ανάληψη ευθύνης πρέπει να συνοδεύεται με παραίτηση όταν πρόκειται για μείζον πολιτικό/νομικό/ηθικό ατόπημα, όπως για παράδειγμα, το να εκθέτεις τη χώρα σου διεθνώς και μάλιστα, δυο φορές σε διάστημα μερικών μηνών λόγω των καταδικαστικών αποφάσεων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δυο διαφορετικές υποθέσεις καταγγελλόμενων βιασμών νεαρών γυναικών όπου το δικαστήριο διαπίστωσε σοβαρά σφάλματα και λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας.
Θεωρώ ότι, πολύ ορθά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ανακοίνωσε διορθωτικά μέτρα για να μην επαναληφθούν αυτά τα εγκληματικά λάθη που μας εξέθεσαν διεθνώς. Θα έπρεπε, όμως, να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη από τα δυο θύματα και να είχε το θάρρος και την ευθιξία να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, καθώς η ευθύνη βαραίνει και τους δυο. Μόνο έτσι αποκτά ουσία και αξία η φράση «αναλαμβάνω την ευθύνη» όταν αφορά σοβαρά λάθη και παραλείψεις.
Ωστόσο, οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας επέλεξαν να παραμείνουν στις καρέκλες τους και να διαχειριστούν τη λαϊκή οργή και τη δημοσιογραφική πίεση που ασκείται για να αναλάβουν έμπρακτα τις ευθύνες των πράξεων και των παραλείψεών τους, υποβάλλοντας την παραίτησή τους.
Ο κ. Αγγελίδης μπορεί να μας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει καθώς οι λάθος χειρισμοί που έγιναν και στις δυο υποθέσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι;
Με βάση το άρθρο 154 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, σε οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής πριν από την έκδοση απόφασης, ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να καταχωρίσει αναστολή δίωξης, είτε ανακοινώνοντας αυτό στο δικαστήριο, είτε πληροφορώντας το δικαστήριο γραπτώς ότι, η Δημοκρατία προτίθεται να διακόψει τη διαδικασία και γι’ αυτό ο κατηγορούμενος αμέσως απαλλάσσεται ως προς το κατηγορητήριο. Το προνόμιο αυτό ασκείται από τον εκάστοτε Γενικό Εισαγγελέα και όπως διαπιστώσαμε εσχάτως και από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα χωρίς να δίνουν καμία απολύτως εξήγηση για τους λόγους που έλαβαν μια τέτοια απόφαση.
Οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, όποιοι και να είναι αυτοί, δεν πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανέλεγκτοι. Επιβάλλεται να λογοδοτούν δημόσια για πράξεις και ενέργειές τους και, ναι, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια στο θέμα των αναστολών ποινικών διώξεων για να προλαμβάνονται περιπτώσεις διαπλοκής και διαφθοράς. Αν οι κ. Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης δεν είναι διατεθειμένοι να λογοδοτούν, τότε, η Βουλή οφείλει να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, καθιστώντας υποχρεωτική τη δημοσίευση και την αιτιολόγηση των αποφάσεων για αναστολή των ποινικών διώξεων.
Το πήρε πάνω της η Αννίτα
Η στήλη χαιρετίζει τη χθεσινή πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, για τροποποίηση του Συντάγματος με σκοπό τον τερματισμό του ανέλεγκτου της Νομικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. «Απαιτείται περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη επικοινωνία με τους πολίτες», υπέδειξε η κ. Δημητρίου, και έχει απόλυτο δίκαιο. Αυτή είναι και η δική μας απαίτηση προς όλους ανεξαιρέτως τους κρατικούς αξιωματούχους.