Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της θάλασσας, της ανεμελιάς και των διακοπών. Είναι όμως και η εποχή κατά την οποία αυξάνονται οι κίνδυνοι στις παραλίες και στη θάλασσα. Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, αλλά και η εικόνα που καταγράφεται με τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε διάφορες επαρχίες, υπενθυμίζουν ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Οι αριθμοί προκαλούν προβληματισμό. Στην Πάφο οκτώ από τους 33 ναυαγοσωστικούς πύργους παραμένουν κλειστοί, καθώς από τις 104 εγκεκριμένες θέσεις, έχουν καλυφθεί 82. Στη Λάρνακα, η εικόνα είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς λειτουργούν μόλις 10 από τους 19 πύργους και από τις 44 εγκεκριμένες θέσεις έκτακτων ναυαγοσωστών, έχουν καλυφθεί μόνον 20. Τα κονδύλια, σύμφωνα με την Επαρχιακή Διοίκηση, υπάρχουν. Οι ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν.
Στην ελεύθερη Αμμόχωστο λειτουργούν 30 πύργοι με 86 ναυαγοσώστες, ενώ επτά πύργοι σε μικρότερες παραλίες παραμένουν χωρίς προσωπικό. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι φέτος δεν προστέθηκε ούτε ένας νέος ναυαγοσώστης, ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις. Η εποχικότητα της εργασίας φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για νέους υποψηφίους.
Βεβαίως, την πρώτη ευθύνη την έχουμε όλοι εμείς. Η θάλασσα δεν συγχωρεί την απερισκεψία. Το σοβαρό ατύχημα στον Πρωταρά, με τη σύγκρουση τζετ σκι με ρυμουλκούμενο φουσκωτό και τον κρίσιμο τραυματισμό 48χρονου, δείχνει πόσο γρήγορα η διασκέδαση μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία.
Αλλά η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις ευθύνες της πολιτείας.
Μια χώρα που θέλει να προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, οφείλει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια στις παραλίες ως βασική υποδομή του τουριστικού της προϊόντος. Δεν αρκεί να έχουμε καθαρές παραλίες, ξενοδοχεία και τουριστικές υπηρεσίες. Πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο επισκέπτης, αλλά και ο Κύπριος πολίτης, θα απολαμβάνει τη θάλασσα σε ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Αυτό σημαίνει πλήρη στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων, επαρκές ωράριο λειτουργίας και αυστηρή και ουσιαστική αστυνόμευση τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Σημαίνει ελέγχους για την τήρηση των κανόνων, ειδικά στη χρήση τζετ σκι και άλλων θαλάσσιων μέσων.
Η καλοκαιρινή ανεμελιά είναι δικαίωμα. Η ασφάλεια, όμως, είναι υποχρέωση. Και αυτή την υποχρέωση οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, πολίτες και πολιτεία.






