Η δήλωση του πρέσβη του Ισραήλ

ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΗ

Header Image

Με όλο τον σεβασμό προς τον Ισραηλινό πρέσβη στη Λευκωσία, το Κράτος του Ισραήλ αλλά και τον λαό του Ισραήλ, δεν θα συμφωνήσουμε με την προχθεσινή γραπτή δήλωση του κ. πρέσβη στην οποία κάνει λόγο περί «ασυνήθιστης αντισημιτικής ρητορικής στον δημόσιο λόγο στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες».

Είναι προφανές ότι με τη δήλωσή του εκείνη ο κ.πρέσβης φωτογράφιζε την πρόσφατη ομιλία του γ.γ. του ΑΚΕΛ στο Συνέδριο του κόμματός του, με την οποία προειδοποιούσε για κινδύνους από τις μαζικές και ανεξέλεγκτες αγορές οικιστικών μονάδων και μεγάλων εκτάσεων γης στην Κύπρο από Ισραηλινούς πολίτες.

Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος ή όχι – και εμείς λέμε ότι δεν συμφωνούμε – με τις ανησυχίες αυτές του γ.γ. του ΑΚΕΛ, δεν εκλαμβάνουμε σε καμία περίπτωση την τοποθέτησή του εκείνη, ακόμη και στην υπερβολή που περιείχε, «αντισημιτική» και πιστεύουμε ότι αυτό και ο κ.πρέσβης και ο κάθε Ισραηλινός που έχουν βιώσει οδυνηρά στο πετσί τους τον αντισημιτισμό και το τι ακριβώς σημαίνει αντισημιτισμός, μπορούν εύκολα να το αντιληφθούν.

Ο αντισημιτισμός είναι μία από τις πλέον ακραίες μορφές φυλετικού ή θρησκευτικού ρατσισμού που θεωρεί τους Εβραίους κίνδυνο που πρέπει να εξολοθρευτεί, και εμείς τίποτα από όλα αυτά δεν διακρίναμε στα λεγόμενα του κ.Στεφάνου.

Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε λοιπόν άστοχη και ατυχή την παρέμβαση του κ. πρέσβη, πολύ περισσότερο που η δήλωσή του δεν ήταν συγκεκριμένη αλλά γενικευμένη και σε βαθμό που να «τσουβαλιάζει» σχεδόν το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Δεν εθελοτυφλούμε και αναγνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τις πρακτικές γενοκτονίας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, αναπτύχθηκαν σε ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας έντονα αντι -ισραηλινά αισθήματα, που επικεντρώνονται όμως στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της χώρας και της ακροδεξιάς κυβέρνησής του και σε καμία περίπτωση εναντίον του ισραηλινού λαού ή των Εβραίων.

Και στο πλαίσιο αυτό, όντως παρατηρούνται κάποια φαινόμενα αντισημιτικής ρητορικής από ακραία πρόσωπα, κυρίως στα ΜΚΔ ή σε διαμαρτυρίες μεμονομένων περιθωριακών στοιχείων. Άλλο όμως αυτό και άλλο να «ρετσινιάζεται» σχεδόν το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας ή η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου.

Κατανοούμε απόλυτα τη δύσκολη και «λεπτή» θέση του κ. πρέσβη, όμως θεωρούμε εκτός τόπου και εντελώς άκυρο να κατηγορείται η Κύπρος και οι Κύπριοι για αντισημιτισμό. Και αν το Κράτος του Ισραήλ και οι εκπρόσωποί του αισθάνονται άβολα για τη μη υποστήριξη που τυγχάνουν και στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες του κόσμου οι πολιτικές και πρακτικές τους, ας ψάξουν εκεί το λάθος και όχι στους άλλους.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play